FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crnogorski mediji o 20. godišnjici napada na Dubrovnik

Autor: djan
PODGORICA, 1. listopada 2011. (Hina) - Pojedini crnogorski mediji podsjetili su u subotu na dvadesetu godišnjicu napada bivše JNA, crnogorske specijalne policije i crnogorskih teritorijalaca na Dubrovnik, nazivajući taj pohod "sramnim".

"U pohodu koji je ukaljao obraz Crne Gore sudjelovalo je od 7500 do 20 tisuća vojnika. Dubrovnik, opkoljen i s kopna i s mora, branilo je manje od 700 slabo naoružanih dragovoljaca i policajaca", navode podgorički list Vijesti i portal Analitika i podsjećaju da je "agresija, koje se Crna Gora danas stidi, koštala života 166 crnogorskih građana, 92 hrvatska civila i više od 430 branitelja (vojnika, mornara i policajaca)".

Tijekom opsade, koja je trajala do svibnja 1992., na Dubrovnik su pale tisuće granata. Dubrovčani su mjesecima držani bez vode, struje i telefonskih linija, dok su, s druge strane, pljačkane kuće i imanja u okolini grada i Konavlima, navodi isti izvor.

Nevladina crnogorska organizacija "Akcija za ljudska prava" priopćila je kako do danas u Crnoj Gori nije pokrenut ni jedan kazneni postupak protiv bilo koje osobe zbog ratnih zločina izvršenih prilikom opsade Dubrovnika.

"Prošlo je 20 godina: Zašto nema nijedne istrage?", pitaju se Vijesti, iako su crnogorski državnici javno prihvatili odgovornost za štetu od organizirane pljačke na dubrovačkom ratištu, dodaje list.

Igrom slučaja u četvrtak navečer u crnogorskom narodnom kazalištu (CNP) koncert je održala Tereza Kesovija, čiju su kuću prije 20 godina opljačkali crnogorski rezervisti. "Kada bih razmišljala samo o ružnim stvarima, o onome što se dešavalo prije dvadeset godina, nikada ne bih došla u Crnu Goru. Nećemo živjeti u prošlosti", kazala je Kesovija. Dodala je kako je njezin dolazak u Crnu Goru "ruka pomirenja i pokušaj da nastavimo živjeti gdje smo stali jer smo suđeni jedni drugima".

Na njezinu koncertu u prepunom CNP-u bio je i predsjednik države Filip Vujanović.

(Hina) xdram ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙