FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštro kažnjavanje prosvjednika podijelilo Veliku Britaniju

Autor: rtom
LONDON, 23. rujna 2011. (Hina/AFP) - Odluka gradskog vijeća četvrti Wandsworth u južnome Londonu da protjera iz socijalnog stana majku sudionika kolovoških nasilnih prosvjeda podijelila je britanske političare, ali oštre kazne zagovaraju i konzervativci i laburisti.

Ne čekajući sudsku presudu, najavljenu za 7. listopada, gradsko vijeće Wandswortha pismom je obavijestilo samohranu majku 18-godišnjeg sina i 8-godišnje kćeri da će izgubiti pravo na korištenje socijalnog stana bude li joj sin osuđen.

Slučaj Daniela Sartain-Clarkea, uhićenog 8. lipnja u trgovini elektroničkom opremom, prerastao je u simbol kažnjavanja sudionika kolovoških nemira u Velikoj Britaniji. Susjedstvo Danielove majke peticijom je prikupilo 3.000 potpisa protiv najavljene mjere, a slučaj je poprimio i nacionalnu dimenziju kada je potporu obitelji dao laburistički zastupnik Tony Belton.

To je "dvostruko kažnjavanje" jer se sankcionira siromašna obitelj, a pošteđene su obitelji nasilnih prosvjednika koji su možda počinili deset puta gore nedjelo, no imaju vlastiti dom, rekao je Belton.

Gradsko vijeće Wandswortha, trećeg okruga u Londonu koji je bio najviše pogođen ljetošnjim nemirima, opravdava se time što obitelji pri dobivanju socijalnog stana potpisuju ugovor u kojem stoji da će im stan biti oduzet počine li kriminalna djela ili protudruštvena ponašanja.

Od 147 osoba privedenih u Wandsworthu optuženo je 24 od kojih 11 živi u socijalnim stanovima.

Oduzimanje socijalne pomoći i socijalnog stana mjere su kojima konzervativna vlada želi "obitelji učiniti suodgovornima" za nemire. No i laburisti to čine, pa je 35 pisma upozorenja poslalo gradsko vijeće okruga Southwark u kojem su laburisti većina.

Britansko društvo prestrašeno je neredima, zaključuje Belton kojega nisu podržali stranački kolege niti se oglasio vođa laburista Ed Miliband. Analitičari ocjenjuju da bi pokazivanje razumijevanja za počinitelje nasilja bilo jednako političkom samoubojstvu.

Razbijanje i pljačke londonskih četvrti i nekih drugih gradova tijekom četiri noći u kolovozu bili su "sustavan šok" za Veliku Britaniju, tumači politolog Patrick Dunleavy s Londonske škole za ekonomiju. Javno mnijenje je zgroženo i političari radije okrivljuju "marginalizirane divljake" ili "malu manjinu koja napada veliku većinu" umjesto da istraže društvene uzroke nemira.

Od velikih političkih stranaka samo su se liberalni demokrati suprotstavili mjerama oduzimanja socijalne pomoći i socijalnih stanova obiteljima nasilnih prosvjednika.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙