FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad kineske proizvodnje u rujnu - HSBC

Autor: mpuk
LONDON, 30. rujna 2011. (Hina/AFP) - Proizvodne aktivnosti u kineskim tvornicama smanjile su se u rujnu treći mjesec zaredom uslijed slabije potražnje povezane s turbulencijama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Europi, pokazali su konačni podaci banke HSBC.

HSBC-ov indeks menadžera nabave (PMI) iznosio je u rujnu 49,9 bodova, jednako kao i u kolovozu. U srpnju je indeks prvi puta u 12 mjeseci pao ispod razine od 50 bodova, kliznuvši na 49,3 boda, što pokazuje na pad aktivnosti.

Vrijednosti iznad 50 označavaju rast aktivnosti, a one ispod 50 njihov pad.

Konačni podaci za rujan bili su nešto bolji od preliminarne procjene u kojoj je HSBC izračunao vrijednost indeksa na 49,4 boda. Istodobno je prosječna vrijednost indeksa u tromjesečnom razdoblju i dalje najniža od prvog tromjesečja 2009, navodi se u priopćenju.

Rast proizvodnje bio je ograničen "slabom potražnjom domaćih i inozemnih klijenata" zbog produbljivanja gospodarskih teškoća u SAD-u i Europi, ključnim kupcima kineskih proizvoda, tumače u HSBC-u.

Pritom činjenica da je vrijednost za rujan ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec ipak pokazuje znakove stabiliziranja, što bi moglo ublažiti strahove od "snažnog usporavanja aktivnosti" u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, napominje glavni ekonomist HSBC-a Qu Hongbin.

"Unatoč globalnom usporavanju očekujemo da će se kineski gospodarski rast održati na oko 8,5 do devet posto u nadolazećim godinama", kazao je Qu u priopćenju.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙