FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drama "Prolaznici" prva ovosezonska praizvedba u osječkom HNK

Autor: vsik
OSIJEK, 28. rujna 2011. (Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u petak će biti izvedena prva ovosezonska premijera povijesne drame „Prolaznici“ Damira Petričevića u režiji Borne Baletića, izvijestio je na večerašnjoj konferenciji za novinare intendant HNK Božidar Šnajder.

Konferencija je održana u "Eurodomu", novoj poslovnoj zgradi podignutoj na mjestu gdje su se u povijesti grada Osijeka odigrali mnogi događaji koji su našli mjesto u drami osječkog književnika Petričevića. On je i svoje likove „prošetao kao prolaznike kroz vrijeme i prostor" od samo stotinjak četvornih metara.

Tu se nalazilo stratište za razbojnike, zločince, ali su stradali i nevini, poput postolarova sina koji je pogubljen krivo optužen za krađu, a umro je radije nego da oda ime svoje ljubljene kod koje je proveo noć. Njegov je otac na mjestu pogubljenja postavio križ, a poslije, 1780., ondje je izgrađena kapelica posvećena nesretnoj ljubavi mladića i plemkinje, koju su Osječani posebno voljeli. Kapelica je prije izgradnje zgrade „Eurodoma“, prije nekoliko godina, premještena na obližnje mjesto kako ne bi stradala u gradnji. U blizini raskrižja gdje se događa priča „Prolaznika“ nalazi se i poznati osječki crveni "fićo" kojega je 1991. samljeo tenk bivše JNA.

Intendant Šnajder je istaknuo kako je upravo originalno ispričana osječka priča razlog što je konferencija održana izvan zgrade HNK. Uglavnom, kazao je redatelj Borna Baletić, duše iz prošlosti i sadašnjosti na neobičan se način susreću u predstavi i govore o svojim životima.

Dramaturginja i autorica tekstova songova je Marijana Nola, scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Saša Došen, a glazbu je skladala Tamara Obrovac. Uloge su, među inima, povjerene Aljoši Čepi, Sandri Lončarić-Tankosić, Vjekoslavu Jankoviću, Miroslavu Čabraji, Davoru Paniću i drugima.

(Hina) xvsik yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙