FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dioki: trenutno ne raspolažemo informacijama o preuzimanju

Autor: nbrc
ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Tvrtka Dioki objavila je danas putem Zagrebačke burze da u ovom trenutku ne raspolaže informacijama da bi tu tvrtku preuzeo Ivan Čermak ili neki drugi investitor, kao ni naznaku veličine planiranog udjela koji bi eventualno bio predmet preuzimanja.

Iz Diokija podsjećaju da je ta tvrtka, sa savjetnikom KPMG Croatia, pripremila određeni program restrukturiranja, s predviđenim promjenama u vlasničkom, organizacijskom i financijskom segmentu, a koji je u svom inicijalnom obliku prezentiran ključnim vjerovnicima društva, predstavnicima zaposlenika, te obzirom na gospodarski značaj tvrtke Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

"Obzirom da su daljnje aktivnosti na pregovorima uključenih strana i razradi inicijalnog koncepta restrukturiranja vođene na razini većinskog vlasnika i ključnih vjerovnika, uz podršku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, u ovom trenutku ne raspolažemo informacijama o preuzimanju Društva od strane Čermaka ili nekog drugog investitora, kao ni naznaku veličine planiranog udjela koji bi eventualno bio predmet preuzimanja", navode iz Diokija i dodaju da će javnost izvijestiti u trenutku kada budu obaviješteni o promjenama u vlasničkoj strukturi kao i smjernicama restrukturiranja.

Neki su hrvatski mediji danas objavili da je za ulazak u Dioki zainteresiran umirovljeni general Ivan Čermak, odnosno njegova tvrtka Crodux plin, da su pregovori tek počeli i da se trenutno vode pregovori s vjerovnicima.

Medijske špekulacije, koje se pozivaju na neslužbene izvore, također spominju da bi vrijednost transakcije za većinski udio u Diokiju trabala iznositi oko dvije milijarde kuna, a neki špekuliraju i da bi, prihvaćanjem programa restrukturiranja, četiri banke i HEP postale većinski vlasnik Diokija s udjelom od 80 posto, Ivan Čermak manjinski dioničar s udjelom oko 10 posto, dok bi udjel Roberta Ježića pao ispod 10 posto.

Iz Diokija su prošli tjedan potvrdili da su društva iz HEP Grupe, INA Grupe te nekih komercijalnih banaka pokrenule aktivnosti prisilne naplate potraživanja prema društvima Dioki i DINA-Petrokemija te da se u cilju pronalaženja modaliteta nastavka proizvodnih aktivnosti društva s ključnim vjerovnicima vode intenzivni pregovori.

Ministarstvo gospodarstva krajem prošlog tjedna također je potvrdilo da su primili dopis većinskog vlasnika Dioki Grupe Roberta Ježića, upućen 20. rujna, da je spreman prihvatiti program restrukturiranja koji je prihvatljiv vjerovnicima, a iz Ministarstva su najavili da će na temelju tog dopisa nastaviti aktivnosti s vjerovnicima, u prvom redu poslovnim bankama, kako bi se poslovanje Dioki Grupe nastavilo.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙