FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inspekcijska trojka mogla bi se vratiti u Atenu u srijedu; Japan spreman pomoći

Autor: gple
ATENA, 27. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Izaslanstvo međunarodnih kreditora Grčke vjerojatno će se vratiti u Atenu u srijedu, kazao je u utorak izvor blizak timu inspektora, dok je Japan signalizirao da je spreman razmotriti sudjelovanje u međunarodnom planu pomoći zaduženoj zemlji.

Upitan hoće li se šefovi izaslanstva trojke koja uključuje predstavnike Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vratiti ovog tjedna u Grčku, izvor blizak inspekcijskom timu kazao je: "Da, postupak ocjene trebao bi se normalno nastaviti u srijedu".

Trojka je sredinom mjeseca obustavila posjet Ateni budući da Grčka nije ispunila fiskalne obveze preuzete u sklopu plana o pomoći koji je utanačila s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Grčki premijer Georgij Papandreu razgovarat će tijekom dana s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o grčkom napredovanju u smanjenju proračunskog manjka. Ocjena o grčkom napretku ključna je za odluku o isplati nove tranše međunarodnih kredita od sedam milijardi eura.

U međuvremenu je japanski ministar financija Jun Azumi signalizirao da je Japan spreman razmisliti o sudjelovanju u međunarodnom plan pomoći Grčkoj.

"Ako postoji plan koji se temelji na čvrstom procesu, uključuje razumni iznos i mogao bi svijetu i tržištima uliti osjećaj sigurnosti u pogledu pomoći Grčkoj, ne bih isključio mogućnost japanskog preuzimanja dijela tereta", kazao je Azumi za Reuters.

Europa je ključno tržište za japanski izvoz, te u Japanu strahuju da bi kašnjenje s pronalaženjem rješenja za dužničku krizu u eurozoni moglo naškoditi japanskom rastu i zakočiti potražnju za japanskim proizvodima.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙