FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pazin: proslavljen Dan Istarske županije

Autor: dspo
PAZIN, 26. rujna 2011.(Hina) - Vijećnici istarske Županijske skupštine na današnjoj su svečanoj sjednici u Pazinu, održanoj u povodu Dana Istarske županije, jednoglasno prihvatili Deklaraciju o proglašenju sveopćenarodnoga i plebiscitarnog ustanka stanovnika Istre te Pazinske odluke o sjedinjenju iz rujna 1943. kao najvažnije događaje u istarskoj povijesti 20. stoljeća.

Deklaracijom se "odaje poštovanje hrabrosti istarskoga naroda predvođenog antifašističkim pokretom, koji je u jeku Drugoga svjetskog rata odlučio sam odrediti svoju sudbinu", a kako se u njoj navodi, imao je hrabrosti i snage "istaknuti visoku razinu zaštite ljudskih i manjinskih prava, suživot i snošljivost kao najviše vrednote protiv sila koje su prijetile pogaziti principe slobode, jednakosti i ravnopravnosti naroda i građana".

Ističući kako je to zapravo "politička volja svih političkih snaga u Istri", predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac rekao je kako je riječ o deklaraciji kojom se želi odati priznanje rujanskima odlukama iz 1943. godine o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom.

Istarski župan Ivan Jakovčić tom je prilikom istaknuo kako je danas, kad svijet svakodnevno potresaju nove krize, od presudne važnosti stabilnost i sigurnost koja je izgrađena u Istri. To se, dodao je, ponajprije odnosi na dostignut visok stupanj multietničke i višejezične kulture življenja u Istri po čemu je ona, kako je rekao, "postala primjer svima u Hrvatskoj te poseban primjer za cijelu Europu".

Govoreći o trenutačnome političkom stanju, Jakovčić je istaknuo da su parlamentarni izbori i ulazak Hrvatske u Europsku uniju dva politička događaja koja će imati "velike pozitivne reperkusije" na budućnost Istre.

"Očekujem da ćemo zajedno s budućom vladom nastaviti i završiti sve ključne istarske projekte i programe, a posebno očekujemo suradnju na učvršćenju i jačanju istarskoga regionalnog identiteta kroz decentralizaciju, regionalizam i implementaciju ustavnog principa supsidijarnosti", poručio je župan Jakovčić.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Predrag Matić ustvrdio je kako je Istra među onim hrvatskim županijama koji prednjače u demokratskom i gospodarskom razvoju.

"Istra je među prvima shvatila da se uključivanje u europski prostor može uspješno provesti samo ako se sačuva i promovira vlastiti identitet i iskoriste vlastiti potencijali", istaknuo je Matić.

Prije svečane sjednice izaslanstvo Županijske skupštine položilo je vijence na središnji spomenik u Parku narodnog ustanka u Pazinu.

(Hina) xdspo yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙