FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 68. obljetnica sjedinjenja Istre s domovinom

Autor: dspo
PAZIN, 13. rujna 2011.(Hina) - Svečanom sjednicom pazinskoga gradskog vijeća danas je obilježena 68. obljetnica sjedinjenja Istre s maticom zemljom i 20. obljetnica donošenja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Predsjednik gradskog vijeća Stjepan Gabrić podsjetio je da je u rujnu 1943., nakon 25 godina talijanske okupacije i 20 godina ropstva pod fašizmom, okružni narodnooslobodilački odbor istarskom narodu i svijetu objavio da se Istra priključuje matici zemlji te proglašuje ujedinjenje s "ostalom našom hrvatskom braćom". Time je istarski narod pokazao odlučnost u borbi za svoje nacionalno oslobođenje i opredjeljenje te da će stečenu slobodu braniti svim sredstvima, kazao je Gabrić.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić naglasio je kako su događaji u Pazinu u rujnu 1943., koji su poslije potvrđeni na sjednici Sveistarskog sabora 25. rujna također u Pazinu, zapisani kao najsvjetliji trenutci u istarskoj povijesti u prošlome stoljeću.

"To svjedoči i odluka Hrvatskog sabora iz 2005. kojom je 25. rujna, kao povijesni dan, kad su u Pazinu donesene odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom, proglašen spomen-danom Republike Hrvatske, a u Istri se slavi kao Dan županije", istaknuo je Krulčić.

Govoreći o sadašnjem trenutku grada Pazina, kazao je kako gospodarska kriza negativno utječe na poslovanje poduzetnika i standard građana, pa i gradske financije. Unatoč tomu, dodao je, nastavljaju se provoditi programi važni za cjelokupno pazinsko gospodarstvo, pa se tako nastavlja gradnja i uređenje komunalne infrastrukture, uređuje se i oprema poslovna zona Ciburi, a provode se i mjere pomoći poduzetnicima.

"Unatoč otežanim uvjetima poslovanja rezultati zadovoljavaju. Stoga i u daljnjem radu očekujem potporu građana koji će putem vijeća svojih mjesnih odbora promicati zajedničke interese važne za kvalitetniji život svih građana Pazinštine", zaključio je Renato Krulčić.

(Hina) xdspo yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙