FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gorbačov kritizira moguć Putinov povratak u Kremlj

Autor: rtom
MOSKVA, 26. rujna 2011. (Hina/AFP) - Rusija bi mogla izgubiti šest godina povratkom Vladimira Putina na dužnost predsjednika 2012., ne bude li on temeljito reformirao politički sustav, ocijenio je u ponedjeljak posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.

"Ne možemo očekivati nikakav napredak u budućnosti bez ozbiljnih promjena političkog sustava", napisao je Gorbačov u dnevniku Novaja Gazeta ocijenivši da bi Rusija time mogla izgubiti šest godina.

"Ne bude li budući predsjednik proveo promjene već mislio samo kako zadržati vlast... bila bi to pogreška", napisao je Gorbačov.

Premijer Putin i sadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev odlučili su na kongresu vladajuće stranke Jedinstvene Rusije zamijeniti dužnosti nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Putin će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2012., a Medvedev nositi stranačku listu na parlamentarnim izborima 4. prosinca i u slučaju pobjede, koju nitko ne dovodi u pitanje, postati premijerom.

Prema anketama Putin sigurno pobjeđuje, a Jedinstvena Rusija očekuje da će osvojiti dvotrećinsku većinu na izborima za Dumu.

Pobjeda je Putinu gotovo zajamčena zbog nepostojanja stvarne oporbe koju je oslabio u svoja dva mandata u Kremlju (2000.-2008.)

Gorbačov je ljetos već kritizirao Putinove "autoritarne težnje" i njegovu stranku, većinsku u donjem domu ruskog parlamenta, usporedivši je s Komunističkom partijom iz sovjetskog doba.

K tomu je ustavnim reformama iz 2008. predsjednički mandat produljen s četiri na šest godina, pa bi Putin (58) teoretski mogao biti ponovno izabran 2018. i na vlasti ostati sve do 2024.

Mnogi analitičari kažu da je Rusija "Putinova pozornica" i odluka o predsjedničkoj kandidaturi njegova je, jer se Medvedev, iako je ponekad javno iznosio suprotna stajališta, nikada nije suštinski usprotivio Putinu.

Putina se smatra konzervativnijim političarem od Medvedeva i brojni analitičari ocjenjuju da bi njegov povratak u Kremlj mogao dovesti do gospodarske stagnacije najvećeg svjetskog proizvođača energije. Iako se Medvedev (46) čini liberalnijim, poznavatelji prilika ističu da se njihove međusobne razlike više tiču stila, a ne same politike.

Buduća vlada suočit će se s brojnim gospodarskim izazovima i pozivima na oštrije ekonomske i političke reforme koje bi, upozoravaju analitičari, mogle dovesti do socijalnih nemira. Novi kabinet morat će se nositi i sa složenim odnosima sa Sjedinjenim Državama i s neizvjesnošću nakon ustanaka u arapskom svijetu.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙