FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin promiče arktički pomorski pravac umjesto Sueza

Autor: akoz
ARHANGELSK, 22. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je prognozirao da će arktički pomorski pravci duž sjeverne obale Rusije ubrzo konkurirati Sueskom kanalu kao brža trgovačka veza između Europe i Azije.

Nakon što se ovoga ljeta ledeni pokrivač rekordno povukao, ruski planovi oživljavanja pomorskog pravca iz sovjetskog doba mogli bi ubrzati isporuku energenata Kini i potaknuti poslovanje pomorskih prijevoznika poput državnog Sovkomflota.

Dužnosnici na Arktičkom forumu u ruskoj luci Arhangelsku rekli su da Rusija mora razviti infrastrukturu za zaštitu od izlijevanja nafte, obnoviti luke i izgraditi više ledolomaca kako bi se ostvarila Putinova vizija pomorskog prometa tijekom cijele godine.

"Najkraći put između najvećih europskih tržišta i azijsko-pacifičke regije prolazi preko Arktika. Ta je ruta gotovo za trećinu kraća od one tradicionalne južne", koja prolazi Sueskim kanalom, rekao je Putin sudionicima foruma.

"Želim naglasiti važnost rute preko Sjevernog mora kao međunarodne prometne arterije koja će konkurirati tradicionalnim trgovačkim pravcima po cijenama usluga, sigurnosti i kvaliteti", rekao je Putin.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙