FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori u UAE za savjetodavno nacionalno vijeće

Autor: bcav
DUBAI, 24. rujna 2011. (Hina/Reuters) - U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) u subotu su otvorena birališta na drugim izborima u povijesti te zemlje na kojima samo dio stanovništva bira članove savjetodavnog vijeća, u sklopu nastojanja te zemlje u Perzijskom zaljevu da demokratizira odnose između naroda i vladara.

Za polovicu od 40 mjesta u Federalnom nacionalnom vijeću (FNC) natječe se 468 kandidata za koje će glasovati 129,000 birača, samo 12 posto ukupnog stanovništva treće izvoznice nafte na svijetu.

Izbori su pokušaj vladara sedam emirata da postupno uvedu političko predstavništvo. Ostalih 20 članova imenuje se izravno u tijelo koje ima samo savjetodavnu ulogu.

"Idemo korak po korak", rekao je šeik Mohamed Rašid al Maktum, potpredsjednik UAE-a i vladar Dubaija. "Uz Božju pomoć, napredak će se nastaviti i proširit ćemo ovlasti FNC-a", dodao je.

Bivši članovi vijeća pozvali su vladu da FNC-u poveća ovlasti i da svi njegovi članovi budu izabrani. Vlada je napravila djelomični ustupak tako što je povećala broj birača na 129,000, gotovo 20 puta više u odnosu na broj birača koji je glasovao na prvim izborima u zemlji 2006. No, nejasno je po kojim su kriterijima izabrani birači i kandidati.

Za mandat u vijeću natječe se i 85 žena, koje su i dio biračkog tijela za razliku od susjedne Saudijske Arabije gdje ne mogu glasovati.

Šeik Mohamed pohvalno je govorio o ženskim kandidatima. "Govorio sam da su žene duša tijela, a danas kažem da su žene mjesto za dušu naše domovine", rekao je vladar Dubaija.

UAE, u čijem su sastavu poslovno središte Dubai i glavni izvoznik nafte Abu Dabi, ostao je zasad netaknut u tzv. arapskom proljeću u kojemu su svrgnuti dugogodišnji vladari u Tunisu, Egiptu i Libiji.

(Hina) xbcav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙