FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NYT: SAD isporučio Izraelu bombe za razaranje bunkera

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 24. rujna 2011.(Hina) - Obamina administracija u tišini je opskrbila Izrael s bombama za uništavanje ukopanih ciljeva, kao što su teroristička spremišta oružja ili možda podzemni nuklearni pogoni u Iranu, izvijestio je u subotu The New York Times pozivajući se na izjave američkih dužnosnika.

Američka isporuka bombi za razaranje bunkera, o kojoj je prvi online izvijestio tjednik Newsweek, započela je u 2009. godini. Američki dužnosnici koji su potvrdili te isporuke govorili su pod uvjetom anonimnosti, jer nisu bili ovlašteni razgovarati o tome javno. Oni su odbili govoriti o broju bombi koje su isporučene Izraelu ili o njihovim tehničkim karakteristikama.

Izrael je tražio tu klasu oružja već mnogo godina. U 2005. administracija Georgea W. Busha obavijestila je Kongres o tijeku isporuke Izraelu bombi dizajniranih da unište ukopane ciljeve.

"Predložena prodaja pridonijet će vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti SAD-a, pomažući u poboljšanju sigurnosti prijateljske zemlje", priopćeno je iz Agencije za vojno-sigurnosnu suradnju (DSCA).

Naknadne obavijesti o planiranoj prodaji Izraelu različitih modela bombi za razaranje bunkera, DSCA je uputila Kongresu ponovo 2007. i 2008. godine.

No, oružje u to vrijeme nije dano Izraelu jer su dužnosnici u Pentagon bili frustriran što je Izrael prenio vojnu tehnologiju Kini. A postojala je i duboka zabrinutost da bi američka isporuka bombi za razaranje bunkera Izraelu, mogla biti viđena kao prešutno odobrenje za napad na Iran, ističe NY Times.

U međuvremenu je Izrael razvio vlastitu bombu za razaranje bunkera, rekli su dužnosnici, ali su američke varijante smatrane isplativijima.

Glasnogovornik Pentagona George Little odbio je komentirati izvješća o isporuci oružja. "Nećemo komentirati ta medijska izvješća, no budite uvjereni da se SAD zalaže za sigurnost Izraela i sposobnost da zadrži svoju kvalitativnu vojnu nadmoć", rekao je Little.

Pitanje je toliko osjetljivo da su izraelski vojni dužnosnici zatražili od SAD-a da ne objavi dokumentaciju o transferu oružja, čak i ako to bude zatraženo prema Zakonu o slobodi informiranja, rekli su američki dužnosnici.

Transfer tog naprednog oružja mogao bi pojačati potporu za predsjednika Baracka Obamu među židovskim biračima. Izraelsko-američki odnosi pretrpjeli su štete po raznim političkim i geopolitičkim pitanjima, a napori administracije na jačanju izraelske vojske mogu uvjeriti neke birače da Obama dovoljno podupire Izrael, što mu republikanska oporba često predbacuje.

(Hina) xdh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙