FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abasov govor u UN-u Hamas nazvao nevažnim

Autor: vrad
GAZA, 23. rujna 2011. (Hina/AFP) - Pokret Hamas koji vlada u Pojasu Gaze kritizirao je govor palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u korist članstva palestinske države u UN-u, ocijenivši ga "nevažnim".

"Abasov je govor bio emotivan i, premda je uspio oslikati patnje Palestinaca, nije pokazao način kako se oduprijeti izraelskoj okupaciji", rekao je glasnogovornik palestinskog islamističkog pokreta Sami Abu Zuhri.

"Povezujući zahtjev za članstvo u UN-u s pregovorima s okupatorom (Izraelom), Abas je izvršio nevažan čin", ocijenio je Abu Zuhri.

Predsjednik Palestinske samouprave održao je u petak govor u Općoj skupštini koji je naišao na odobravanje nazočnih, pošto je podnio povijesni zahtjev za članstvo palestinske države u UN-u na temelju granica iz 1967.

Abas je u govoru rekao da se zahtjev za punopravno članstvo u UN-u temelji na "granicama od 4. lipnja 1967.", što znači da bi palestinska država obuhvaćala Zapadnu obalu, Pojas Gaze i "istočni Jeruzalem kao prijestolnicu".

Hamas koji je u lipnju 2007. došao na vlast u Pojasu Gaze, odakle je otjerao Fatah, stranku predsjednika Abasa, optužio je potonjeg da u UN-u djeluje bez dogovora s njime.

"Prvo je trebalo postići konsenzus o jedinstvenoj nacionalnoj strategiji, a ne donositi jednostrane odluke", rekao je čelnik Hamasa Ismail Radvan, misleći pritom na opasnost da bi uspostava države mogla ugroziti prava izbjeglica izvan palestinskih teritorija.

Hamas se zauzima za uspostavu palestinske države "od Sredozemnog mora do rijeke Jordana, na mjestu izraelske države, ali je potvrdio da je spreman na dugotrajno primirje s Izraelom ako se ovaj povuče s područja okupiranog nakon lipnja 1967.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙