FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinski dužnosnik razočaran Obaminim govorom

Autor: akoz
NEW YORK, 21. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Viši palestinski dužnosnik izrazio je svoje razočaranje govorom predsjednika SAD-a Baracka Obame u srijedu u Ujedinjenim narodima rekavši da se nadao izrazu potpore palestinskoj slobodi.

Jaser Abed Rabo, glavni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije, rekao je agenciji Reuters da postoji "jaz između pohvale borbi arapskih naroda za slobodu i apstraktnog poziva na pregovore između nas i Izraelaca".

"Mi smo očekivali čuti da je sloboda palestinskog naroda ključ Arapskog proljeća", rekao je. "Sloboda bi trebala pokrivati cijelu regiju".

Obama je u svom govoru pozvao Palestince i Izraelce da ponovno pokrenu mirovne pregovore a osvrnuo se pohvalno i na "Arapsko proljeće" primijetivši da je "promjena došla u Egipat i arapski svijet".

Izrael i SAD protive se palestinskom zahtjevu za priznanje državnosti u UN-u, a Palestinci kažu da će priznanje omogućiti izravne razgovore između dvije jednake, suverene države.

"Mi smo ovdje u Ujedinjnim narodima kako bi pozvali na aktivnu međunarodnu intervenciju, uključujući i američku, da se postave temelji ozbiljnih pregovora i prije svega priznanja palestinske države", rekao je Abed Rabo.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio u srijedu na susretu s Obamom da su izravni pregovori jedini put za postizanje mira na Bliskom istoku i da nastojanja Palestinaca da osiguraju UN-ovo priznanje njihove državnosti "neće uspjeti". Netanyahu, međutim, nije iznio nove zamisli kako ponovno pokrenuti pregovore.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙