FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael odbacio Sarkozyjev kompromis

Autor: bnov
JERUZALEM, 23. rujna 2011. (Hina/AFP) - Izrael je u petak odbacio prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da se Palestini pri UN-u odobri status "zemlje promatrača", ocijenivši je "pogrešnom dobrom idejom", izjavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

"Radi se o pogrešnoj dobroj ideji jer je nemoguće preskakati etape dajući državu Palestincima pod kojom god etiketom. Palestinska država može proizaći samo iz sporazuma s Izraelom", kazao je Yigal Palmor, slikovito dodavši kako se "kola ne mogu upregnuti bez goveda".

Sarkozy je pred Općom skupštinom UN-a kazao kako je "svima jasno da Palestina u ovom času ne može dobiti punopravno članstvo", ali je predložio da se njezin status iz etniteta podigne u "zemlju promatrača".

Govor predsjednika Sarkozyja primljen je zato "pozitivno" među Palestincima koji su obznanili da su "spremni poraditi" na prijedlozima francuskog predsjednika.

Upitan o prijedlogu Nicolasa Sarkozyja, tajnik izraelske vlade Tzvi Hauser, bliski suradnik premijera Benjamina Netanyahua, kazao je da "za Izrael do osnivanja palestinske države može doći tek sa završetkom sukoba, ali postoji i drugi pristup koji smatra da je palestinska država preduvjet za pregovore", izrazio je žaljenje Hauser.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i dalje ustraje na planu da u petak popdne podnese Vijeću sigurnosti palestinski zahtjev za priznanjem države, odbacujući tako osobnu molbu američkog predsjednika Baracka Obame da odustane od plana i nastavi izravne pregovore s Izraelom.

Izrael je u međuvremenu, u očekivanju palestinskog zahtjeva UN-u, povisio mjere sigurnosti u zemlji.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙