FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Protestanti zadovoljni Papinom "rehabilitacijom" Luthera

Autor: vrad
ERFURT, 23. rujna 2011. (Hina/AFP) - Predsjednik Vijeća evangeličke crkve u Njemačkoj Nikolaus Schneider izrazio je u petak zadovoljstvom Papinom "rehabilitacijom" Martina Luthera, ali je zatražio konkretne pomake na području ekumenzima.

"Dogodila se stvarna rehabilitacija Luthera", ocijenio je Schneider na tiskovnoj konferenciji koju je održao zajedno s vrhom Katoličke crkve u Njemačkoj, pošto je papa Benedikt XVI. odao počast tom redovniku i reformatoru tijekom ekumenskog obreda u samostanu augustinaca u Erfurtu.

"Pitanje Boga nije mu (Lutheru) dalo mira, ono je bilo središte njegova života", rekao je Sveti Otac u samostanu augustinaca gdje je Luther živio između 1505. i 1511. dok je još bio katolik.

Benedikt XVI. je održao govor koji je javnost s velikim nestrpljenjem očekivala u dvorani za molitvu, gdje se iza zatvorenih vrata sastao s dvadeset izaslanika Njemačke evangeličke crkve.

"Lutherova misao, čitava njegova duhovnost bile su potpuno usmjerene na Krista", rekao je Papa koji je poslije koncelebrirao ekumenski obred u srednjovjekovnoj crkvi samostana gdje je Luther 1507. zaređen za svećenika.

Pred tristotinjak ljudi, među kojima su bili njemačka kancelarka Angela Merkel, kći pastora, i predsjednik republike Christian Wulff, katolik, Benedikt XVI. je pozvao katolike i evangelike da produbljuju sve ono što ih povezuje i da se odupru izazovima kao što je naglo širenje evangeličkih sekta.

Papa je u petak ujutro, drugog dana maratonskog putovanja u domovinu, pozvao na unaprjeđenje dijaloga između kršćanstva i islama. "Mislim da je moguća plodna suradnja kršćana i muslimana", ocijenio je Benedikt XVI. primajući u Berlinu predstavnike islama u Njemačkoj.

Islamsko vijeće u Njemačkoj ocijenilo je taj susret "pravom prigodom" za poticanje kršćansko-muslimanskog dijaloga. "Bio je to važan i dobar znak", rekao je glasnogovornik vijeća Aiman Mazyek.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙