FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smrt zatvorenika "kolektivni neuspjeh" britanske vojske

Autor: ztre
LONDON, 8. rujna 2011. (Hina/AFP) - Britanski vojnici bili su 2003. "bezrazložno nasilni" prema jednom iračkom zatvoreniku u Basri koji je podlegao ozljedama, što predstavlja "kolektivni neuspjeh" za britansku vojsku, zaključak je britanske javne istrage objavljen u četvrtak u Londonu.

Baha Musa, recepcioner u jednom hotelu, preminuo je nakon što je bio izvrgnut "teškom bezrazložnom nasilju" britanskih vojnika, što je "teško kršenje discipline", po izvješću.

Dokument kritizira ponašanje nekoliko pripadnika Prvog bataljuna Kraljičine pukovnije Lancashire (1QLR), koji snose "veliku odgovornost" u toj drami, osobito njegov tadašnji zapovjednik, pukovnik Jorge Mendonca.

Izvješće osuđuje također "kolektivni neuspjeh" britanskog ministarstva obrane jer su vojnici u Iraku koristili tehnike ispitivanja zabranjene 1972.

Baha Musa, 26-godišnji otac dvoje djece, umro je 14. rujna 2003. nakon što su ga pretukli britanski vojnici u Basri, tada pod britanskim nadzorom.

"Ono što se dogodilo Bahi Musi... vrijedno je žaljenja, šokantno i sramotno", rekao je britanski ministar obrane Liam Fox, dodajući da će nekoliko osoba spomenutih u izvješću biti suspendirano.

Obitelj žrtva zatražila je da se britanskim vojnicima odgovornim za to ubojstvo sudi.

U tom je slučaju do sada osuđen samo jedan vojnik, Donald Payne. Godine 2007. vojni ga je sud proglasio krivim za ratni zločin i osudio na godinu dana zatvora. U isto vrijeme suđeno još šestorici vojnika, uključivo Mendoncu, no sudac je slučaj odbacio.

Britansko ministarstvo obrane pristalo je u srpnju 2008. isplatiti odštetu od 2,83 milijuna funti obiteljima Bahe Muse i još devetorice zlostavljanih Iračana.

(Hina) xzt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙