FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela 15. Etno smotra u Rijeci

Autor: dsil
RIJEKA,23. rujna 2011.(Hina) - Tribinom pod nazivom "Aktualna pitanja zaštite nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj" danas je u Rijeci počela dvodnevna 15. Etno smotra, dan nacionalnih manjina grada Rijeke.

Na tribini je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, komentirajući odluku Ustavnog suda kojom je neustavno proglašena odredba o zajamčena tri mjesta srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskom saboru temeljem općeg biračkog prava, ocijenio da je riječ o vrlo lošoj poruci. "Ustavni sud je ušao u ovlasti Hrvatskog sabora te nešto što je usvojeno gotovo jednoglasno išao ne samo ocjenjivati nego i poništavati" ustvrdio je Pupovac.

Zastupnica Vlade RH pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik navela je da se trenutno ne vodi ni jedan postupak protiv Hrvatske vezan uz povredu prava nacionalnih manjina. "Imali smo ranije predmete koji se tiču određenih konvencijskih prava poput obrazovanja Roma", rekla je Stažnik.

Sutra se program Etno-smotre nastavlja folklornom priredbom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Organizator je Grad Rijeka u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom Rijeka.

U glazbenom dijelu programa sudjeluju Alen Polić i vokalna skupina KPD Rusina i Ukrajinaca "Kaljina" Rijeka, Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" - Podoodbor Rijeka, Makedonsko kulturno društvo "Ilinden" Rijeka, Matica slovačka Rijeka, KUD "Shqiponja" iz Bjelovara, Plesna skupina "Testveriseg" iz Soprona u Mađarskoj, Češka beseda iz Rijeke i KUD "Zvir" iz Jelenja.

U pratećem programu, u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku je postavljena izložba tradicijskih glazbala.

(Hina) xdsil yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙