FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 22. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Kao europska potpora jačanju hrvatskog kaznenog postupovnog zakonodavstva danas je u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici svečano otvoren projekt "Potpora reformi kaznenog postupka", vrijedan više od milijun eura i financiran u sklopu EU programa IPA 2008. Zadovoljstvo otvaranjem projekta, dio kojega je i nabava 70 audio-vizualnih uređaja za ispitivanje osumnjičenika, prvi je izrazio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zahvalivši Europskoj uniji, posebno Njemačkoj i Francuskoj, čija zaklada odnosno agencija provode projekt koji će trajati 21 mjesec. Ministar je naglasio da je Hrvatska, posebno u zadnje dvije godine, provela i još provodi brojne reforme u pravosudnom sustavu, te da je možda jedna od najsloženijih i najzahtjevnijih upravo reforma kaznenog zakonodavstva donošenjem novoga Zakona o kaznenom postupku (ZKP), čija je puna primjena (primjenjuje se na sve kaznene predmete) počela od 1. rujna ove godine. Istaknuo je da je novi ZKP doživio korjenite promjene, usmjerene učinkovitoj borbi protiv kriminala i korupcije. "Iz ovog projekta izaći ćemo bogatiji i jači, s novim iskustvima", poručio je Bošnjaković. Riječi hvale za projekt, ali i sve što je Hrvatska učinila u reformi pravosuđa, imao je i šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren. Otvaranje projekta pozdravili su i veleposlanici Njemačke i Francuske u Hrvatskoj Bernd Fischer i Jerome Pasquier. Projekt "Potpora reformi kaznenog postupka" vrijedna je 1.157.859 eura, a od velikog je značaja za Hrvatsku u procesu njezina pristupanja EU, budući da predviđa poboljšanja u sudstvu, policiji te u drugim državnim tijelima uključenima u borbu protiv kriminaliteta.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas kako je izjava predsjednika Republike Ive Josipovića o pogrešnim ljudima koji su završili u Haagu u prvi mah zloupotrebljena, te da je, po njegovoj ocjeni, predsjednik govorio o onim osobama koje su davno trebale završiti u hrvatskim zatvorima, a u slučaju kojih je hrvatska država propustila djelovati. "To nije ona dilema tko bi onda trebao biti u Haagu, je li on nešto zna", rekao je Milanović u intervjuu za Media servis, ustvrdivši kako je to "sitno žicarsko bavljenje politikom, te da su neki jedva čekali da se proslave i da ga (Josipovića) mogu upiknuti". Govoreći o haaškim optuženicima, ocijenio je kako neki od njih plaćaju tuđi dug. Predsjednik SDP-a je objasnio i na koji će način, ako na predstojećim parlamentarnim izborima dobije povjerenje birača, urediti povlaštene mirovine te otkrio da neće biti revizije braniteljskih mirovina. "Mirovinska prava u prvom redu proizlaze iz rada", poručio je Milanović, rekavši da se zalaže za puno pravedniji, njemački ili skandinavski model, po kojima bi se za četiri godine zastupničkog mandata u Saboru moglo dobiti par sto kuna dodatka na mirovinu. "Za to sam da se ozbiljan posao nagradi, da se nagrade oni koji su se zbog rada u politici odrekli svoje karijere, to je u cijelom demokratskom svijetu vrednovano, ali s mjerom i ukusom", rekao je Milanović, istaknuvši da "postojeći model iritira cijelu Hrvatsku".

ZAGREB - Ulaganje u visoko obrazovanje poraslo je za više od 80 posto, tvrdi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u današnjoj reakciji na ocjene HNS-ove saborske zastupnice Vesne Pusić da se u proračunu kontinuirano smanjuje financiranje hrvatskih sveučilišta. Ministarstvo navodi da je Pusić na jučerašnjoj tribini, u organizaciji Građanskog foruma HNS-a u Splitu, iznijela niz neistina i netočnih informacija, koje se tiču ulaganja u znanost i visoko obrazovanje u RH. "Kao saborska zastupnica i sveučilišna profesorica, gđa. Pusić bi trebala znati da su ulaganja u visoko obrazovanje, u odnosu na 2002. porasla za više od 80 posto. Tako je 2002. iznosilo 1.416.000,00 kuna, a 2010. 2.508.000,00 kuna", tvrde u Ministarstvu.

SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće je danas, s dvanaest glasova za i devet protiv, prihvatilo izvješće o izvršenju gradskog proračuna u prvom polugodištu ove godine. Pročelnica službe za financije u gradskoj upravi Ljiljana Vučetić je izvijestila da je u prvih šest mjeseci ove godine „knjigovodstveni manjak 34, a realni manjak 52 milijuna kuna". SDP-ova vijećnica Aida Batarelo kazala je kako je financijska situacija u gradskom proračunu porazna, a da ju Ljiljana Vučetić nastoji prikazati da nije loša. "Od planiranih 997 miljuna kuna za cijelu 2011. u prvom polugodištu je prihodovan samo 331 milijun kuna ili manje od trećine godišnjeg plana“, kazala je Batarelo. HDZ-ova vijećnica Sanja Bilač je kazala da gradonačelnik Željko Kerum vodi grad Split u bankrot, na što je reagirala Ljiljana Vučetić kazavši da je u ovom trenutku grad Split „daleko od bankrota“. SDP-ovi vijećnici su ustvrdili da je Kerumov izostanak s današnje sjednice gradskog vijeća uvreda za vijećnike. Vijećnici koalicije SDP-a i HNS-a napustili su sjednicu kad je na red došla rasprava o točki dnevnog reda o radu gradonačelnika u prvom polugodištu 2011., zamjerivši što nema gradonačelnika Keruma da podnese izvješće. Iako su zaprijetili da se neće vratiti, nakon nekoliko minuta su se vratili, a dogradonačelnik Jure Šundov je izvijestio da se ta točka "skida" s današnjega dnevnog reda. Vijeće je ponovno za v.d. intendanta HNK Split imenovalo Duška Mucala kojemu jednogodišnji mandat na toj dužnosti završava 6. listopada.

KARLOVAC - Kriminalističkim istraživanjem nije utvrđena sumnja u pokušaj otmice djeteta 7. rujna u Vojniću te policija medijske napise o tome smatra "tendencioznim informacijama koje nepotrebno uznemiruju građane u vojnićkoj općini, ali i cijeloj Karlovačkoj županiji", priopćila je danas karlovačka Policijska uprava (PU). Policija je kriminalističko istraživanje počela 7. rujna čim je zaprimila prijavu 46-godišnjaka iz Vojnića da su nepoznate osobe njegovu sedmogodišnju kćer pokušale namamiti u vozilo te jučer nakon objave članka u jednim dnevnim novinama, da bi dodatno provjerili navode iz novinskog članka. No kako piše u priopćenju, nije utvrđena sumnja na otmicu.

MOSKVA/ZAGREB - U Moskvi su danas otvoreni Dani hrvatske kulture u Rusiji, a svečano otvorenje, na kojem je govorio ministar kulture Republike Hrvatske Jasen Mesić, upriličeno je uoči Gala koncerta Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO i kantautorice Lidije Bajuk u dvorani Svetlanovski Međunarodnog doma glazbe u Moskvi. LADO će predstaviti bogatstvo i raznolikost folklornog izraza iz svih krajeva Hrvatske, a Lidija Bajuk će svojom osebujnom obradom i izvedbom publici približiti hrvatske arhaične lirske pjesme, ističe se u priopćenju Ministarstva kulture. Program manifestacije obuhvaća još koncerte orguljaša Ante Knešaureka i Pavla Mašića u Moskvi i St. Peterburgu, Zagrebačkih solista u Moskvi, St. Peterburgu i Kanti-Mansijsku te prezentaciju reprinta "Od bitija redovničkoga knjižice" Šimuna Kožičića u Ruskoj nacionalnoj biblioteci u St. Peterburgu, koju organizira Državni arhiv u Rijeci. Za vrijeme svog službenog posjeta Rusiji, ministar Mesić susreo se sa zamjenicom ministra kulture Ruske Federacije Ekaterinom Chukovskayom. Razgovaralo se o nizu pitanja iz područja kulture, a posebno o mogućoj suradnji s ruskim stručnjacima, koji bi sudjelovali kao predavači na Sveučilišnom studiju baletne pedagogije, ističe se u priopćenju Ministarstva kulture RH.

ZAGREB - Simfonijski orkestar HRT-a večeras je u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" počeo novu sezonu Majstorskog ciklusa koncertom u povodu 150. obljetnice djelovanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Koncertom je ravnao akademik Pavle Dešpalj, šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, a osim njegova djela Koncert za violinu i orkestar izvedena je i Šulekova 4. simfonija u d-molu pa su glazbenu večer obilježila dvojica akademika, učitelj i učenik, Šulek i Dešpalj. Solistička dionica Dešpaljeva koncerta povjerena je Orestu Shourgotu, koncertnom majstoru Zagrebačke filharmonije koji je večeras svirao na Guarnerijevoj violini King izrađenoj 1735. Bila je vlasništvo glasovitoga hrvatskog violinista Zlatka Balokovića, a HAZU ju je dobio 1968. darovnicom njegove udovice.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙