FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Sanje Cvetnić "Barokni defter"

Autor: mkov
ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Knjiga povjesničarke umjetnosti Sanje Cvetnić "Barokni defter - Studije o likovnim djelima iz XVII. i XVIII. stoljeća u Bosni i Hercegovini" predstavljena je večeras u Muzeju za umjetnost i obrat (MUO) u Zagrebu.

O knjizi su govorili ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti Milan Pelc, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković i autorica Sanja Cvetnić.

Gašparović je ocijenio kako knjiga nije tek obična raščlamba likovnih djela jer autorica svojim širinom i erudicijom otkriva jednu sivu i manje poznatu zonu umjetnosti. "Male teme i sličice po Bosni Srebrnoj uvodi u kontekst baroka", rekao je napomenuvši kako sva slikarska djela nisu vezana samo uz Bosnu.

Po Pelcovim riječima knjiga kao novost donosi stanje kulturološkoga značaja jedne sredine i njezina života. "Autoričin pristup slikama je dinamički obrat fokusa", rekao je dodavši kako vodi čitatelja prema europskim obzorima.

Napomenuo je kako su od slike u bosanskim samostanima XVII. i XVIII. stoljeća djela domaćih umjetnika uglavnom izgubljena u nedaćama vremena. "Sačuvane su samo dvije slike - nepoznatog autora i jedna fra Mihe Čuića", rekao je dodavši kako su druge slike dolazile iz mletačkoga, srednjoeuropskog i dalmatinskog susjedstva.

Maković je ocijenio kako je Cvetnić istaknuta stručnjakinja za likovnu umjetnost nastajalu poslije Tridentskoga sabora i barokone teme, o kojima se donedavno malo znalo i pisalo. "Piše o umjetnosti koju su u procijepu čuvali franjevci pritisnuti između Turaka i posttridentskih zahtjeva obnove iz Rima", napomenuo je dodavši kako su franjevački redovnici ipak uspjeli sačuvati katoličku komponetu bosanskoheregovačke kulture.

Knjiga "Barokni defter - Studije o likovnim djelima iz XVII. i XVIII. stoljeća u Bosni i Hercegovini" (254 str.) sastavljena je od sedam poglavlja, u kojima autorica nakon osobnoga uvoda piše o franjevačkim neimarima, djelima venecijanske škole u BiH, srednjoeuropskim umjetnicima, odnosu knjižne ilustracije i likovne kulture te baroknim susretima u tim djelima.

Na kraju knjige, koju je objavio nakladnik Leykam international, pridodani su sažetci na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engelskom jeziku te literatura i kazala.

Sanja Cvetnić rođena je u Zagrebu. Profesorica je na Odsjeku za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Kolegij Umjetnost baroka predavala je i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

(Hina) xmkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙