FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Financijski sustav pritišće kriza povjerenja - MMF

Autor: gple
WASHINGTON/ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Prijetnje za stabilnost svjetskog financijskog sustava znatno su ojačale proteklih nekoliko mjeseci, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u srijedu u najnovijem izvješću, upozorivši da kriza povjerenja uzima danak i u gospodarstvu i u financijskom sustavu.

Financijski sustav pritisnuli su slabiji gospodarski rast, dužnička kriza u eurozoni i sniženje kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država, konstatirala je međunarodna organizacija u redovnom polugodišnjem izvješću.

Kriza koja je započela na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova sada ulazi u petu godinu, pri čemu će njezinu najnoviju fazu obilježiti politika, procjenjuje MMF u redovnom polugodišnjem izvješću o svjetskom financijskom sustavu.

"U samoj smo žiži krize povjerenja koja uzima svoj danak i u gospodarstvu i u financijskom sustavu", zaključio je financijski savjetnik i čelnik MMF-ova monetarnog i odjela za tržišta kapitala Jose Vinals.

Poboljšanja iz protekle tri godine dijelom su anulirana, zaključio je.

Europski i američki politički čelnici još nisu izborili potporu javnosti za primjereno jačanje makrofinancijske stabilnosti i provedbu reformi za poticanje gospodarskog rasta pa su tržišta počela sumnjati u njihovu sposobnost da poduzmu potrebne mjere.

U Europi su se bojazni u vezi s razinom javnog duga prelile na bankovni sustav, podižući troškove zaduživanja za mnoge banke i smanjujući njihovu tržišnu vrijednost, konstatiraju u MMF-u.

Procjenjuju da su europske banke izložene riziku povezanom s obvezicama zaduženih članica eurozone u iznosu od oko 200 milijardi eura. Ta brojka ne odražava potrebe banaka za dodatnim kapitalom već povećanje rizika povezanog s obveznicama u protekle dvije godine.

Stoga banke u Europskoj uniji moraju nastaviti jačati zaštitne mehanizme, što će im omogućiti da se lakše nose s posljedicama prelijevanja problema iz rizičnijeg javnog sektora.

Rješavanje problema javnog duga koče pak političke nesuglasice, kako u samim zemljama koje provode mjere štednje, tako i među zemljama koje im pomažu, konstatira se u izvješću.

Istodobno su ojačale bojazni u vezi s dugoročnom održivošću američkog javnog duga. Ako ne budu otklonjene, prijeti opasnost opetovanog jačanja rizika u vezi s obveznicama, uz ozbiljne posljedice za cijeli svijet, upozoravaju u MMF-u.

"Rizici su ojačani a ponestaje vremena da se otklone slabosti koje ugrožavaju svjetski financijski sustav i aktualni gospodarski oporavak", zaključuje MMF u izvješću.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙