FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juppe strahuje od "eksplozije nasilja" na Bliskom istoku

Autor: dmus
ZAGREB, 19. rujna 2011. (Hina) - Status quo između Izraelaca i Palestinaca mora se prekinuti jer je "neprihvaljiv i neodrživ", rekao je u ponedjeljak u New Yorku francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, izrazivši bojazan od "eksplozije nasilja" na Bliskom istoku, prenose svjetske agencije.

"Treba obnoviti mirovne pregovore" između Izraelaca i Palestinaca, rekao je Juppe u govoru u američkom Vijeću za vanjske poslove.

Palestinci namjeravaju u petak na sjednici Opće skupštine UN zatražiti prijam Palestine u punopravno članstvo Svjetske organizacije, čemu se oštro protive Izrael i SAD, pa se posljednjih dana odvijaju intenzivne diplomatske konzultacije kako bi se izbjegao sukob golemih razmjera u Ujedinjenim narodima.

Sjedinjene Države su najavile veto na takav zahtjev ako ga Palestinci odluče iznijeti pred Vijeće sigurnosti UN, ali mnoge analitičare zabrinjava mogućnost da se diplomatska nepopustljivost ne pretoči u sukobe na terenu.

I sam je palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je noćas stigao u New York rekao je da Palestinci nakon svoje inicijative u UN-u očekuju "vrlo teška" vremena.

Tijekom poslijepodneva Abas će se sastati s Juppeom.

"Upitat ću ga koja mu je strategija", najavio je Juppe. "Otići će pred Vijeće sigurnosti, ali što onda? Treba izbjeći takav sukob i pronaći uravnoteženo rješenje. Za to imamo tri ili četiri dana", naglasio je.

Francuski ministar je, govoreći o Siriji, ustvrdio da njezini politički čelnici moraju odgovarati za zločine protiv čovječnosti, počinjene tijekom nasilna gušenja protuvladinih prosvjeda.

"U Siriji se provode zločini protiv čovječnosti i za njih će morati odgovarati režimski čelnici", rekao je Juppe.

U govoru je spomenuo i krizu eurozone, istaknuvši odlučnost Francuske i Njemačke da zadrže stabilnost eurozone jer bi neuspjeh doveo do propasti Europe.

"Nećemo dopustiti urušavanje eurozone, jer bi to značilo urušavanje Europe", kazao je francuski ministar.

(Hina) xdam ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙