FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 18. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

MARIJA BISTRICA - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić danas je u Mariji Bistrici potpisao ugovor s općinskim načelnikom Stjepanom Muhekom o financiranju izgradnje magistralnog cjevovoda Podgorje Bistričko – vodosprem Zagorskog vodovoda. Riječ je o projektu vrijednom nešto manje od 3 milijuna kuna, koji s 80 posto sufinancira resorno ministartvo, a preostali dio marijabistrička općina. Potpredsjednik Pankretić najavio je velika komunalna ulaganja u Hrvatskoj u idućih 12 godina, a koja proizlaze iz nacrta Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji koji je u subotu premijerki Jadranki Kosor uručio poljski premijer Donald Tusk. "Hrvatske vode i ministarstvo kojemu sam na čelu u ovome su mandatu uložile oko 3,5 milijardi kuna u sustave vodoopskrbe u Hrvatskoj, dok se prema pretpristupnom ugovoru do 2018. godine, kako bi svako kućanstvo u državi bilo opskrbljeno pitkom i zdravom vodom, treba utrošiti 10 milijardi kuna. Isto tako, svako naselje koje broji više od dvije tisuće stanovnika do 2023. mora imati pročišćivač otpadnih voda što bi prema našim procjenama bilo ulaganje na razini Hrvatske od 26 milijardi kuna, rekao je Pankretić.

ZADAR - Dražen Budiša predstavljen je danas na HSLS-ovom skupu u Zadru kao nositelj liste Hrvatske socijalno-liberalne stranke u 9. izbornoj jedinici. Počasni predsjednik HSLS-a Dražen Budiša rekao je kako Hrvatskoj trebaju planovi za izvlačenje iz krize, a ne planovi za dobivanje glasova dodavši kako je HSLS spreman za politiku pravih i nepopularnih poteza. Budiša se osvrnuo i na rad dviju vodećih stranaka u Hrvatskoj, SDP i HDZ. SDP-u zamjera socijalnu demagogiju dok HDZ-ovo vođenje države ocjenjuje kao najobičniju borbu za osobnu korist i to, kako je rekao – svim raspoloživim, pa i nelegalnim sredstvima. Na pitanje novinara da komentira vladinu odluku o prebacivanju dionica Croatia osiguranja i Janafa u mirovinske fondove predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je kako je Janaf krvotok Hrvatske te ga ne bi smjeli prodavati. "Janaf je krvotok Hrvatske, tko prodaje svoj krvotok. Jučer smo na saboru HDZ-a čuli poruke da treba čuvati Hrvatsku, pa neka čuvaju Hrvatsku tako da ne prodaju Janaf i Croatia osiguranje", rekao je.

Na pitanje da komentira program "Kukuriku koalicije" Kosor je rekao da je SDP-ov program zapravo lijepi program, skoro na rubu bajke, ali neizvediv.

ZAGREB - Pripadnici 17. hrvatskog kontingenta danas su se vratili u Hrvatsku iz operacije ISAF u Afganistanu, izvijestilo je Ministarstvo obrane. Pripadnike 17. HRVCON-a u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso dočekali su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga za planove i resurse general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik HKoV-a general bojnik Dragutin Repinc, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Vlado Šindler, zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri te zapovjednik zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Ivan Jurić. Postrojenim pripadnicima kontigenta, Barić je zaželio dobrodošlicu i čestitao na izvrsno obavljenoj zadaći. "Ovaj kontigent ja na najbolji način pokazao kako se odrađuje zadaća jer je sve teklo onako kako ste se obučili i pripremili. Imali ste punu samoinicijativnost i stručnost te ste napravili još jedan iskorak naprijed, a ljestvicu očekivanja dobrih rezultata podigli na još višu razinu", rekao je. Operativni časnik 17. HRVCON-a pukovnik Božo Poljak istaknuo je kako su sve zadaće u potpunosti ispunjene na vrijeme i što je najvažnije s prepoznatljivim rezultatima.

SPLIT - Splitska policija utvrdila je da je u Njemačkoj korisnik telefonskog broja s kojega je nazvana redakcija Slobodne Dalmacije kojom prilikom je muški glas rekao da je izazvao požar u Pađenima kod Knina. Korisnik telefonskog broja je u Njemačkoj, policija treba utvrditi ima li on stvarne veze s požarom, a u cijeli je slučaj sada uključen i Interpol, potvrdila je Hini Željka Radošević iz PU splitsko-dalmatinske. Slobodna Dalmacija objavila je jučer kako ju je "u petak s prikrivenog broja nazvao nepoznati muškarac i u ime Srpskog revolucionarnog pokreta preuzeo odgovornost za požar u vojarni kod Knina. Dodao je da će napasti policijsku postaju, opsovao mater ustašku i prekinuo vezu", piše Slobodna. Požar u Pađenima kod Knina izbio je u utorak, a nakon tri dana lokaliziran je u petak ujutro. Vatra se proširila uz vojarnu Stara straža gdje je došlo do detonacija starih i zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava zbog čega je 250 stanovnika okolnih mjesta, pogotovo Martića i Mokrog Polja, bilo evakuirano. Zbog eksplozija vatru nisu mogli gasiti zrakoplovi sve do petka kada su na teren upućeni kanaderi i air traktori, te više desetaka gasitelja.

ZAGREB - Nakon svađe s djevojkom, 26-godišnjak je jučer u Dubravi bacio njezina psa kroz prozor s visine više od 10 metara, izvijestila je danas zagrebačka policija. Djevojka je godinu dana starijem muškarcu rekla da više ne želi živjeti s njim i izašla van, a zatim ga je vidjela kako podiže roletu i baca njezinog pekinezera kroz prozor s četvrtog kata. Psa su u prostorije Veterinarskog fakulteta prevezli zaposlenici skloništa za životinje gdje je zbog prijeloma bedrene kosti zadržan na lječenju. Policija će najvjerojatnije muškarca prijaviti zbog mučenja životinja.

SPLIT/ZADAR - Požar koji je danas pripjepodne buknuo u Klapavici kod Gračaca u jednom je trenutku ugrozio i kuće koje su vatrogasci obranili, izvijestio je danas Vatrogasni operativni centar (VOC) Zadar. Dojava o požaru zaprimljena je u 10,30 sati, a gori hrastova i borova šuma, trava i visoko raslinje. Požar gase 23 vatrogasca JVP Gračac, DVD-a Gračac i DIP-a s osam vozila, uz pomoć pet kanadera i jednog airtraktora.

SPLIT - Policija iz Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske policijske uprave traga za francuskom državljankom čiji je nestanak prijavljen još u ponedjeljak, doznaje se danas u splitskoj policiji. Tridesetgodišnja Francuskinja nalazila se u Dalmaciji na odmoru, a prvo saznanje o nestanku policiji je je prijavio njezin mladić iz Francuske koji je kazao kako mu je poslala e-mail u kojem piše da će se ubiti. Utvrđeno je da je djevojka boravila u Šibeniku, Dubrovniku i Splitu odakle je jučer ujutro mladiću poslala najnoviji e-mail u kojem spominje samoubojstvo.

VINKOVCI - Svečanim mimohodom sudionika 46. Vinkovačkih jeseni koji je okupio oko 3500 njegovatelja folklorne tradicije hrvatskoga naroda, danas je održan najspektakularniji dio ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, najveće državne manifestacije izvornoga hrvatskog folklora. "Želim da uživate u svom bogatstvu hrvatske tradicijske kulture koju unosimo i u Europsku uniju", pozvao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić dajući znak da svečani mimohod 46. Vinkovačkih jeseni krene. Središtem grada do svečane pozornice prošlo je 70 KUD-ova iz svih hrvatskih krajeva - od Zagorja i Međimurja preko istočne Slavonije i Istre do Konavala, zatim njegovatelji folklorne tradicije iz Bosne i Hercegovine te bunjevački Hrvati iz Subotice, svi pokazujući bogatstvo narodnih nošnji, pjesme i običaje krajeva iz kojih dolaze. Za njima je išlo 50 konjanika i 24 svečane konjske zaprege. Povorka se potom uputila na stadion nogometnog kluba „Cibalija“ da bi se uhvatili u kolo svih sudionika Vinkovačkih jeseni. Prema policijskim procjenama svečani mimohod pratilo je više od 10.000 Vinkovčana i njihovih gostiju.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙