FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 20. obljetnica 101. brigade

Autor: vlar
ZAGREB, 17. rujna 2011.(Hina) - Dvadeseta obljetnica osnutka 101. brigade Hrvatske vojske obilježena je danas svečanom akademijom u Podsusedu, na zapadnozagrebačkom području gdje je 101. i osnovana u lipnju 1991. kao jedna od prvih zagrebačkih brigada.

Tijekom akademije, na kojoj je istaknut nemjerljiv doprinos te brigade u obrani istočnoslavonskog bojišta, njezini pripadnici, ratni zapovjednici, suborci i gosti prisjetili su se 18. rujna 1991., kada 101. brigada započinje svoj ratni put odlaskom na novljansko, lasinjsko i pokupsko bojište. Tijekom 1991., 1992. i 1995. poginulo je 46 njezinih pripadnika a dvojica se smatraju nestalima.

Svečanoj akademiji nazočili su izaslanik predsjednika Republike general bojnik Dragutin Repinc, izaslanik predsjednice vlade ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, ratni zapovjednici brigade Ivica Hrnčić i Jozo Petrašević, predstavnici Grada Zagreba Tatjana Holjevac i Davor Bernardić i drugi ugledni gosti.

"Vi ste svojom žrtvom i krvlju ispisali najsvjetlije stranice hrvatske povijesti", istaknuo je ministar Ivić, čestitajući pripadnicima 101. brigade 20. godišnjicu osnutka.

Prisjećajući se slavnog ratnog puta pripadnika 101. brigade, rekao je da su "imali mogućnost ostati na zagrebačkom asfaltu, ali su izabrali slavonsko blato, kišu i snijeg i 300 kilometara od svog doma branili Zagreb, znajući da se on brani svuda gdje je okupirana Hrvatska".

"Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat, niti 46 poginulih iz ove brigade i to zbog hrvatske djece i hrvatske budućnosti", poručio je ministar.

Više od 5100 vojnika, koji su tijekom rata činili sastav 101. brigade, ostavilo je neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske, ustvrdio je Dragutin Repinc prenijevši pozdrave predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Ive Josipovića, koji je danas odlikovao trojicu njezinih istaknutih pojedinaca.

I ratni zapovjednici brigade Ivica Hrnčić i Jozo Petrašević prisjetili su se iznimnih postignuća brigade u ojačavanju istočnoslavonskog bojišta, ali i izuzetne hrabrosti i požrtvovnosti kojima su u rujnu 1991. uspjeli prevladati oskudno naoružanje i opremljenost.

Samo u dva mjeseca brigada je prerasla u respektabilnu silu, koja je dala odlučujući doprinos u obrani Osijeka i cestovne magistrale Osijek-Đakovo, čime je spriječena daljnja neprijateljska okupacija istočne Slavonije, istaknuli su ratni zapovjednici.

Brigada je sudjelovala i u oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

(Hina) xvl ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙