FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otpor Gadafijevih snaga u Sirtu i Bani Validu

Autor: mhaj
ZAGREB, 17. rujna 2011. (Hina) - Libijski ustanici naišli su u subotu na žestok otpor Gadafijevih snaga u Sirtu, gdje se vode borbe za svaku ulicu, dok njihovi vođe pokušavaju otvoriti novu bojišnicu protiv snaga lojalnih Gadafiju, a agencije javljaju kako su Gadafijeve snage u subotu pokrenule protunapad u Bani Validu, južno od Tripolija, pri čemu je smrtno stradao najmanje jedan ustanik, a više ih je ranjeno.

Na bojišnici kod Sirta bori se najmanje 6.000 boraca Nacionalnog prijelaznog vijeća, rekao je za France presse zapovjednik Vojnog vijeća u Misrati Salem Džeha, dodavši kako je zračna luka u Sirtu od petka pod kontrolom snaga Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Agencije prenose kako ustanici, uz potporu teškog topništva i raketa pokušavaju napredovati kroz stambene četvrti Gadafijeva rodnog grada, gdje ih je dočekala kiša metaka i minobacačkih granata. "Kontrola nad Sirtom nije potpuna", rekao je predstavnik Sirta u novoj prijelaznoj vladi, Hasan Durai. Nije poznato gdje se nalaze Gadafi i njegovi sinovi, a ostali članovi obitelji Gadafi smjestili su se u Alžiru i Nigeru.

Gadafijev glasnogovornik Musa Ibrahim izjavio je kako nema opasnosti da će Gadafijevi pristalice izgubiti Sirt. "Spremni smo za višemjesečni otpor", rekao je Ibrahim u telefonskoj izjavi za za sirijsku televiziju Al-Raj.

U Bani Validu, ustanici su bili prisiljeni povući se pošto ih je dočekala šestoka snajperska vatra i granate Gadafijevih pristalica koji drže ključne položaje iznad doline koja vodi u grad. "Na nas ispaljuju rakete tipa Grad", rekao je za France presse jedan od boraca.

Opća skupština UN-a u petak je glasovanjem prihvatila libijski zahtjev da veleposlanike koje imenuje prijelazna vlada prihvati kao jedine predstavnike službenog Tripolija u UN-u, što je zapravo priznanje Nacionalnog prijelaznog vijeća. To znači da će viši dužnosnik Vijeća idući tjedan moći govoriti na ministarskom zasjedanju Opće skupštine u ime Libije te da će moći sudjelovati u sastancima. Vijeće sigurnosti UN-a u petak je odobrilo i slanje nove misije UN-a u Libiju, kao i odmrzavanje imovine dviju velikih naftnih kompanija.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙