FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama će u UN-u razgovarati s Erdoganom o Siriji

Autor: vrad
WASHINGTON, 16. rujna 2011. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama sastat će se u utorak s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom u prigodi održavanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, kako bi razgovarali o stanju u Siriji, priopćila je u petak Bijela kuća.

Ovaj susret dvojice čelnika zemalja saveznica unutar NATO-a ujedno će biti prilika da se razgovara i o drugim narodnim pobunama koje od siječnja potresaju arapski svijet, napose Libiju, dodao je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

"Naša poslovna suradnja s Turskom je uspješna i dobro funkcionira", istaknuo je Rhodes, podsjetivši da je Erdoganova vlada pomogla Washingtonu u vrijeme "arapskog proljeća", zadnjih devet mjeseci.

"Mislim da će dvojica čelnika razgovarati o događajima u Siriji, u vezi s kojom smo jako zabrinuti, kao i Turci, zbog postupaka predsjednika Asada", kazao je.

Turska je pristala na svom teritoriju primiti radar u okviru nove inačice NATO-ova proturaketnog štita u Europi, istaknuo je Rhodes, što je, po njegovim riječima, "važna potvrda savezništva SAD-a i Turske".

Obama i Erdogan dotaknut će i pogoršanje tursko-izraelskih veza nakon smrtonosnog napada izraelskih komandosa na brod iz humanitarnog konvoja za Gazu 2010.

"Potaknuli smo Tursku i Izrael, dvoje prijatelja SAD-a, da prevladaju svoje razlike", dodao je Rhodes.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙