FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

RIJEKA - Ministar obrane Davor Božinović na jučerašnjoj tribini u Opatiji, u organizaciji opatijskog HDZ-a, govoreći o procesu ulaska Hrvatske u EU, kazao da je "Hrvatska učinila u posljednje dvije godine ono što nije nitko u povijesti proširenja EU". Božinović je istaknuo da su pregovori bili veoma teški, ali da su uspješno dovršeni pod vodstvom HDZ-a i predsjednice Vlade Jadranke Kosor. Kulminacija će se dogoditi u subotu u trenutku kad premijer Poljske kao predsjedavajuće zemlje EU Donald Tusk preda predsjednici hrvatske Vlade tekst pristupnog ugovora, istaknuo je. Prednosti ulaska u EU su, kazao je Božinović, postizanje dugoročne sigurnosti i stabilnosti te ostvarenje uvjeta za gospodarski napredak. To je velika šansa za gospodarstvo zbog ulaska na integrirano europsko tržište, pristupa europskim fondovima, te uvođenja jasnih pravila tržišnog natjecanja. "Mislim da smo uhvatili jedan od posljednjih vlakova za mnogo godina unaprijed", kazao je ministar govoreći o dovršetku pregovora i ulasku u EU. "Toga, kao i stanja u kojem je sada EU smo bili svjesni i na početku pregovora", rekao je. Dodao je da Europa više nije u onom raspoloženju za proširenje kao 90-tih godina prošloga stoljeća.

ZAGREB - Povjerenstvo za uvjetni otpust, koje je odlučilo uvjetno pustiti na slobodu bivšeg generala Mirka Norca, osuđenog zbog ratnog zločina, odlučilo je prema neslužbenim podacima uvažiti molbu za puštanjem na slobodu bivšeg direktora "Croatiabusa" Leona Sulića, te po pisanju nekih medija i Hrvoja Petrača. Sulićev odvjetnik Dragutin Kasapović rekao je Hini da neslužbeno ima informaciju da je njegovom branjeniku odobren uvjetni otpust, ali da čeka službenu odluku. Sulić je zbog gospodarskog kriminala u "Croatiabusu" teškog 15,5 milijuna kuna 2007. osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je kasnije Vrhovni sud smanjio na pet godina. U travnju ove godine nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu "Croatiabusa" domogao stana vrijednog više od 589 tisuća kuna. Prema pisanju medija, uvjetni otpust odobren je i Hrvoju Petraču ali se potvrdu te informacije nije moglo dobiti od Ministarstva pravosuđa ni njegovog odvjetnika Velimira Došena. Petrač, koji je bio u bijegu više od godine dana, osuđen je na kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca i iznude novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna, koja mu istječe u ožujku 2013. Petrač je kaznu služio u brojnim zatvorima, a u lepoglavskoj kaznionici je suprotno zatvorskim pravilima uživao razne pogodnosti na koje nije imao pravo zbog čega su bivši upravitelj zatvora u Lepoglavi Stjepan Loparić i njegov pomoćnik Neven Putar nepravomoćno osuđeni na 20, odnosno 14 mjeseci zatvora. Petrač je svjedočio na suđenju Vladimiru Zagorcu koji je osuđen u slučaju "Dragulji". Priču o krađi dragulja Petrač je prvi spomenuo na suđenju za otmicu tada maloljetnog Zagorčeva sina. Norac, Petrač i Sulić navodno bi na uvjetnu slobodu trebali biti pušteni 25. studenoga.

ZAGREB - Žene žrtve silovanja u ratu nemaju nikakav status i nikakva prava, upozorile su sinoć žene nad kojima je izvršen ratni zločin silovanja 1991., predstavljajući u Zagrebu knjigu "Sunčica" s 14 istinitih svjedočanstava žrtava. Riječ je o svjedočenju žena, uglavnom s vukovarskog područja, koje su nakon gotovo 20 godina skupile hrabrost i ispričale javnosti svoje priče o zlostavljanjima u ratu, ali i o sadašnjim poniženjima, prešućivanju i zanemarivanju njihove žrtve. Predstavljanje u Novinarskom domu knjige o ratnom zločinu o kojem nitko ne progovara pobudilo je velik interes Zagrepčana, a usmena svjedočenja Ružice Erdelji i Snježane Maljak popraćena su dugotrajnim pljeskom. "Nitko se ne pita kako smo mi stradale, mi nismo tema za pravosuđe, državno odvjetništvo niti za udruge za zaštitu ljudskih prava, a i mi smo bile nečija deca. Tražimo pravdu i podršku, ali svi okreću leđa. Mi nismo ranjene metkom, ali nam je oduzeto dostojanstvo majke i žene, dok zločinci danas slobodno šeću Vukovarom", s gorčinom je rekla Snježana Maljak. Ružica Erdelji nakon zvjerskog iživljavanja koje je proživjela u Vukovaru 1991. završila je, kaže, na psihijatrijskom liječenju. Živi s malom mirovinom, te ističe kako istodobno neki od Vukovaraca, koji su za vrijeme rata bili s okupacijskom vojskom, danas u Hrvatskoj primaju saborsku plaću. Izdavač knjige je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje od mjerodavnih državnih institucija traži da svi silovani u ratu dobiju status ratne žrtve i odgovarajuće obeštećenje od države. "Žrtve više neće šutjeti", upozorila je Marija Slišković, predsjednica udruge "Žene u Domovinskom ratu", te je pozvala nadležne da stvore zakonski okvir kako bi silovanje moglo biti tretirano kao ratni zločin. Predstavljanju su bili nazočni i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji su istaknuli da se zločin silovanja u ratu ne smije zaboraviti.

ZAGREB - Izložba "Arhitekt Ignjat Fischer", otvorena sinoć u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu, prva je izložba u novoj sezoni toga muzeja i široj javnosti predstavlja istaknutoga hrvatskog arhitekta Ignjata Fischera čiji opus još nije sustavno obrađen premda je snažno obilježio arhitekturu hrvatskoga glavnog grada na kraju 19. i u prvim desetljećima prošloga stoljeća. Projekt je to od posebne važnosti, istaknuo je na svečanom otvorenju ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović rekavši da se ona prirodno nastavlja na izložbu "Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata" i pripada temeljnim aktivnostima muzeja. Kako je rekao, izložbu je potpuno samostalno obradila viša kustosica Marina Bagarić koja je i autorica opsežne monografije o životu i djelu Ignjata Fischera. Otvarajući izložbu pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić rekao je da je Fischer arhitekt koji je u velikoj mjeri urbanistički obilježio zagrebački Donji grad, vrhunskim zgradama poput iličke Name ili Gradske kavane. Izložba o arhitektonskom opusu Ignjata Fischera realizirana je potporom zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, a moći će se razgledati do 23. listopada.

ZAGREB - U Gradskom kazalištu "Gavella" sinoć je održana premijera "Dunda Maroja", najpoznatije komedije Marina Držića, u režiji talijanskog redatelja Marca Sciaccaluge. To Držićevo djelo pripada vrhu dramske književnosti napisane na hrvatskom jeziku. Izuzetno precizno, a pritom silno razigrano i "raspojasano", to je djelo snažno ponajprije zbog briljantne galerije živopisnih likova, koje pisac suvereno vodi kroz komad. Ulogu Dunda Maroja igrao je Žarko Savić, Mara Marojeva Amar Bukvić, ulogu Bokčila Ozren Grabarić, Popiva Sven Šestak, Petrunjelu glumi Nataša Janjić, a Pometa Franjo Dijak. Predstava broji dvadesetak glumaca pa su tako na pozornici i Ivana Roščić, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Zoran Gogić, Siniša Ružić, Janko Rakoš, Živko Anočić, Đorđe Kukuljica, Marino Matota, Dragoljub Lazarov i Enes Vejzović. Suradnik za scenski govor je Tomislav Rališ, scenograf Guido Fiorato, a kostimografkinja Marita Ćopo. Redatelj Marco Sciaccaluga (1953.), koji je u "Gavelli" već postavio "Tartuffea", iza sebe ima više od 35 godina kazališnog iskustva, među ostalim i na pozornicama Genove, Catanije, Torina, Trsta, Venecije i Verone. Za svoj je kazališni rad nagrađen i priznanjem Talijanske udruge kazališnih kritičara te Kazališnom olimpijskom nagradom, za režije Tolstoja, odnosno, Millera. Dosad je redateljski potpisao velik broj predstava, postavljajući na pozornicu Molierea, Tolstoja, Machiavellija, Millera, Corneillea, Sofokla, Turgenjeva, Čehova, Goldonija, Shakespearea i dr. Predavao je u Londonu i Genovi, a trenutno predaje na sveučilištu u Milanu, gdje drži kolegij "Uvod u režiju".

ZAGREB - Najveći muzej ulične umjetnosti u Hrvatskoj - Muuzej Duugave - otvoren je sinoć u toj novozagrebačkoj četvrti. Tridesetak domaćih i stranih mladih umjetnika dva su tjedna boravili u Dugavama i oslikavali javne površine udahnuvši tako novi život zidovima Osnovne škole Dugave i zgradi Dječjeg vrtića Tratinčica, te podzemnim garažama i kvartovskim prolazima. Muzej su nastupom ispred Osnovne škole otvorili Zagrebački mališani pjesmom 'Zakaj volim Zagreb', a potom su se umjetnici i posjetitelji družili na pikniku na livadi iza škole. Za novo ruho Dugava zaslužni su vrsni ulični umjetnici, kao što su britanski ilustrator i karikaturist Phlegm, poznat po jedinstvenom, intrigantnom izrazu te likovima iz vlastitih stripova koji su najčešći motivi njegovih crteža, zatim Stipan Tadić, Cho Cho, Sretan Bor, Lunar, Vanja Trobić i Jelena Bando, kolektiv Artu-Ditu iz Zagreba, te gosti iz Italije DEM i NERO 108. Svoje radove predstavili su i najistaknutiji hrvatski street art umjetnici poput Pume34, Oka, Dunje Janković, Mirona Milića, te riječke uzdanice Pekmezmed i Ninja Tigera, zatim gosti iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Austrije, Njemačke i Srbije.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sinoć je i službeno otvorio 4. Rujanfest, manifestaciju koja se na Bundeku održava do 25. rujna pod motom "Zabava za sve". Bandić i direktor Rujanfesta Darko Fuček nazdravili su kriglama pive i proslijedili ih publici i time je otvoren Rujanfest. Tijekom 10-ak dana organizatori Rujanfesta su priredili raznovrsni program i zabavu za sve, a na 10 pozornica nastupiti će pop, rock i techno glazbenici te tamburaši. Na glavnoj pozornici nastupit će Colonia, Neno Belan, Marjan Ban i Diktatori, Jasmin Stavros, Zvonko Bogdan, Željko Joksimović, Neda Ukraden, Crvena jabuka, Jole, Slavonske lole, Dražen Zečić i Maja Šuput. Bit će tu i veliki zabavni park, a u 20 lokala nudit će se 80 vrsta piva iz Hrvatske i inozemstva. Generalni pokrovitelj je Zagrebačka pivovara, a manifestaciju logistički i financijski podupire Grad Zagreb. Na Rujanfestu će biti i rock/bikers pozornica gdje će, uz ostale, nastupiti i Elemental i Gustafi, a svoje će specijalitete ponuditi Vukovarska, Sarajevska i Zagrebačka kuća te BC - kuća dobrog piva, Trubač kuća i Kuća leskovačkog roštilja, Urbana kuća, Slavonska kuća...

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙