FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović odlikovao Samostalni bataljun Škabrnja

Autor: aspa
ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Predsjednik Republike Ivo Josipović svečano je danas u Uredu predsjednika uručio odlikovanje "Red Kneza Domagoja s ogrlicom" Samostalnom bataljunu Škabrnja naglasivši da je najveće odlikovanje za hrabrost dodijelio zbog velike uloge te postrojbe u Domovinskome ratu te simbolike koju stradanje i junaštvo Škabrnje predstavljaju i znače svakom hrvatskom čovjeku.

Uručivši odlikovanje ratnim zapovjednicima te postrojbe i čestitavši pripadnicima samostalnog bataljuna Škabrnja, predsjednik Josipović je rekao da je prva pomisao kada se kaže Škabrnja "velika tuga i bol zbog nezapamćenog stradanja u Domovinskom ratu". Kada se kaže Škabrnja misli se i na Nadin, Donji i Gornji Zemunik i druga mjesta velikih stradanja, rekao je dodavši da je njihova žrtva usporediva s onom u Vukovaru, a gledajući razmjerno možda i veća.

Podsjetio je i na svoj posjet Škabrnji te rekao da je tada vidio da se "Škabrnja i njena okolica digla iz pepela". Obnovljene kuće i obrađena polja jamče bolju budućnost tom kraju, dodao je. Sve to prije nepuna dva desetljeća nismo ni mogli zamisliti, nastavio je i naglasio da Škarbnja, koja je uništena do temelja, a stanovništvo pobijeno i otjerano, danas izgleda potpuno drukčije te najavio svoj dolazak u Škrabrnju na obilježavanje 20. obljetnice stradanja.

Istaknuo je i da je prisjećanje na branitelje trajna obaveza svih nas te naglasio "da kao ljudi 21. stoljeća i usmjereni na budućnost naše domovine imamo snage za oprost, ali nemamo pravo zaboraviti".

Zahvaljujući našim braniteljima, Hrvatska je punopravna članica NATO saveza, uskoro i Europske unije, istaknuo je i dodao da smo sada pred novim izazovima.

U ime samostalnog bataljuna Škrabrnja na odlikovanju se zahvalio ratni zapovjednik Marko Miljanić koji je naglasio da su pripadnici njegove postrojbe 20 godina čekali ovaj trenutak.

Dodao je kako je žalosno njegovi vojnici i on sam nisu još dobili činove i naglasio da je predsjednik Josipović održao svoju riječ kada je odlučio odlikovati postrojbu te rekao da je u njihovom kraju uvijek dobrodošao.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙