FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

SPLIT - Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas u Splitu da i "slučaju curenja tajnih iskaza u medije treba poštivati zakonske odredbe, koje nalažu da sadržaj dokaznih radnji moraju ostati tajni". "Zakon vrijedi jednako za sve. Ako u zakonu piše da je nešto tajno, onda to treba i poštivati. Osim toga, u zakonu postoje i zaštitni mehanizmi, koji štite novinare i njihovu profesiju. Pustimo, dakle, da se stvari rješavaju u skladu sa zakonom“, kazao je Josipović, zamoljen da komentira jučerašnju izjavu premijerke Jadranke Kosor kako će se vlada potruditi da dozna što se događa i tko daje informacije koje u ovoj fazi istrage ne bi smjeli biti dostupni javnosti. Na upit "može li kao pravnik ocijeniti težinu odgovornosti Jadranke Kosor u slučaju postojanja crnih fondova HDZ-a", Josipović je rekao kako je već više puta poručio da takvo što ne može komentirati jer u predsjednikovoj nadležnosti nije progon kaznenih djela. Josipović nije želio komentirati ni predizborni program "kukuriku koalicije", kazavši kako neće davati ocjene o političkim strankama i njihovim pojedinačnim programima, već će se zalagati za otvaranje tema na načelnoj razini. Na pitanje je li njegov prvi službeni susret s gradonačelnikom Željkom Kerumom povezan s predstojećim izborima, Josipović je ponovio da ga predsjednička dužnost obvezuje na neutralnost te da je cilj njegova sastanka sa splitskim čelnicima upoznati se s razvojnim gradskim projektima. Gradonačelnik Kerum rekao je da mu je tek sada jasno zašto je predsjednik toliko popularan i omiljen jer, kako je istaknuo, „još nije vidio da bi gradski službenici tako srdačno i toplo dočekali nekoga visokog državnika kao što su dočekali Josipovića za posjeta gradskoj upravi“. Nakon sastanka u Banovini i obilaska gradilišta Jospiović i Kerum popili su kavu na terasi hotela Bellevuea gdje su im se pridružili i građani.

ZAGREB - Ukupni prihodi proračuna u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 51,3 milijarde kuna, ukupni rashodi 59,9 milijuna kuna, a kretanja pokazuju da će se proračun do kraja godine izvršiti kako je planirano i da će ovo biti prva godina u posljednjih desetak u kojoj neće biti rebalansa proračuna, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade. Rashodi se izvršavaju u dinamici nešto nižoj od plana, a ovo potvrđuje da će se proračun izvršavati kao što je planirano i omogućiti da ovo bude prva godina u posljednjih desetak u kojoj neće biti rebalansa ni potrebe za mijenjanjem plana proračuna, istaknula je ministrica financija Martina Dalić na sjednici Vlade s koje je Saboru upućeno izvješće o izvršenju državnog proračuna u prvom polugodištu ove godine.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donjela odluku o prodaji oko dvije tisuće stanova u vlasništvu Republike Hrvatske, kojima upravlja Ministarstvo obrane. Ministar obrane Davor Božinović, rekao je kako bi se tako, putem državnog proračuna, osigurala sredstva za namjensko pribavljanje i opremanje odgovarajućih stanova za službene potrebe Ministarstva obrane, radi provedbe rotacija i poboljšanja ukupnog standarda življenja pripadnika oružanih snaga. Ministarstvo bi prodajom tih stanova, u razdoblju od 20 godina, ostvarilo prihod od 982 milijuna kuna. Pravo na kupnju stanova imali bi hrvatski branitelji, djelatni i umirovljeni pripadnici oružanih snaga, Ministarstva unutarnjnih poslova, Ministarstva obrane, obitelji umrlih pripadnika MORH-a i MUP-a, državni službenici i namještenici, umirovljeni državni službenici i namještenici i ostali korisnici u tim stanovima. Predmet prodaje nisu službeni stanovi, stanovi u objektima koji su spomenici kulture, u vojnim objektima, u zaštićenim dijelovima prirode ili onima u kojima je u tijeku sudski postupak do pravomoćnog okončanja.

Vlada je danas preporučila Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) da donese odluku o isplati jednokratnog primanja umirovljenicima u ovoj godini, a odlučila je i da se Umirovljeničkom fondu prenese 29 posto dionica Croatia osiguranja (CO) te 10,66 posto dionica Jadranskog naftovoda (Janaf) kako bi se osigurala sredstva za isplatu rate duga umirovljenicima. Vlada je dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) za radove na premještanju naplatne postaje Ivanja Reka na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, te za rekonstrukciju čvorišta Ivanja Reka u čijem će sufinanciranju sudjelovati i Ikea.

ZAGREB - Čelnici koalicije SDP-HNS-HSU-IDS predstavili su danas svoj izborni program pod nazivom "Platformom za bolju Hrvatsku" koji uključuje 21 točku, no detalje nisu iznosili već su najavili da će to učiniti u otvorenom dijalogu s građanima, odnosno biračima. Naglasak izbornog programa je na gospodarstvu jer, kako je poručio predsjednik SDP-a Zoran Milanović, bez snažnog i održivog gospodarskog rasta nema razumne potrošnje, nema uravnoteženog Državnog proračuna i nema uspješne Hrvatske u EU. "Program nije čarobni štapić, nije nikakav čarobni recept, već ono što promišljamo i o čemu razgovaramo zadnjih godina", poručio je Milanović. Čelnik HNS-a Radimir Čačić naglasio je da će nova vlast svoju politiku temeljiti na povjerenju građana, da se nacionalni interesi više neće podređivati osobnoj politici jer je, ocijenio je, od velikih jamstava u Hrvatskoj ostao samo veliki gospodarski i moralni krah. Da je program koalicije jamstvo bolje Hrvatske, isticali su i predsjednik HSU Silvano Hrelja te potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. Kao tri osnovana stupa realizacije programa "kukuriku koalicija" navodi snažan gospodarski rast s naglaskom na proizvodni sektor, manja i učinkovita država te drugačija distribucija onoga što Hrvatska proizvodi i stvara.

ZAGREB - Najavu USKOK-a da će zbog curenja podataka iz istraga na razgovore zvati novinare Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenio je danas nedopustivim pokušajem zastrašivanja novinara i medija te je pozvalo novinare da ne odaju svoje izvore informiranja "HND smatra da su novinarski prilozi koji su proteklih dana, kao uostalom i proteklih mjeseci, objavljeni o crnim fondovima HDZ-a, o kriminalnom izvlačenju novca iz državnih poduzeća, o vrlo sumnjivom i vrlo vjerojatno nelegalnom prikupljanju novca za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. i kampanju za parlamentarne izbore 2007. od iznimnog interesa za hrvatsku javnost", stoji u priopćenju HND-a. "USKOK ima pravo zvati na obavijesne razgovore zbog curenja podataka iz istraga ali kad se radi o ovako krupnoj stranačkoj i državnoj aferi, najavu o pozivanju novinara u USKOK smatramo - političkim putem potaknutim pokušajem zastrašivanja novinara i medija kako se više ne bi bavili tom temom, a to je nedopustivo", ističe se priopćenju HND-a.

ZAGREB - Specijalistička konferencija "Civilna zaštita u 21. stoljeću", prvi stručni skup u nas koji obrađuje temu civilne zaštite, otvorena je danas u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Skup koji je organizirao Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba okupio je više od 150 sudionika iz svih krajeva Hrvatske te stručnjake iz Danske, Italije, Slovenije i Makedonije. Otvarajući konferenciju zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je da je riječ o veoma važnoj tematskoj konferenciji na kojoj će se razmatrati iznimno aktualna, stručna i društvena problematika, jer danas nema ni jednog grada ili države koja je lišena kriznih situacija ili elementarnih nepogoda, od požara, poplava, razaranja ili potresa koje nanose veliku materijalnu štetu, odnose ljudske živote", poručila je. Istaknula je kako uspostavom gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, koji vodi njegov pročelnik Pavle Kalinić, Zagreb ima izrađene planove i programe, objedinjene sve nadležne službe i formirane postrojbe, koje su raspoređene po gradskim četvrtima. I Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut istaknuo je važnost svijesti o potrebi organiziranog sustava civilne zaštite, te da taj sustav zahtijeva neprestane prilagodbe, normativna usklađivanja, praćenje međunarodnih trendova, edukacije, usavršavanja i ulaganja u preventivu. U 17 sati na Bundeku će biti postrojeno oko 400 ljudi, a to je prvo postrojavanje Specijalističke postrojbe Civilne zaštite za spašavanje iz ruševina grada Zagreba i Specijalističkog tima Civilne zaštite za spašavanje iz vode.

OSIJEK - Uoči popisa stanovništva u Srbiji od 1. do 15. listopada predsjednik osječkog HSLS-a Josip Vrbošić na današnjoj je konferenciji za novinare pozvao Hrvate koji žive u susjednoj državi da se "hrabro izjasne o svojoj nacionalnosti". Hrvatsko nacionalno vijeće i Novinsko-izdavačka ustanova "Hrvatska riječ" iz Subotice, grada prijatelja Osijeka, izdali su, uz ostalo, promidžbeni materijal i letak s porukom "Izjasni se hrabro", uz poruke da razloga za strah više nema, kazao je Vrbošić. Naša je obveza, kazao je, da upravo sada uoči popisa stanovništva u Srbiji poručimo Hrvatima da se očituju o svojoj narodnosti, dodavši kako se "položaj Hrvata u Srbiji počeo popravljati tek kad je svrgnut s vlasti Slobodan Milošević". Nažalost, dodao je, da je "Hrvatima danas lagodno u našem susjedstvu, ne bismo uoči popisa poručivali da se hrabro očituju o svojoj narodnosti". Poručio je da je hrvatski, strateški "politički i gospodarski, a svakako i nacionalni interes zaustavljanje brojčana pada Hrvata u Vojvodini-Srbiji te njihovo slobodno i nesputano nacionalno, jezično i vjersko očitovanje".

ZAGREB - Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) u priopćenju s današnje sjednice u Zagrebu poručilo je vladi da je ogorčeno istupom ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, ocijenivši da je u više navrata napao izvorišne osnove Ustava Republike Hrvatske. SABA RH očekuju od vlade da se jasno odredi prema "toj činjenici" jer, kako tvrde, ministar Karamarko "nasrće i na povelju Ujedinjenih naroda, na temelje Europske unije i Hrvatsku gura u novu međunarodnu izolaciju". Najavili su, uz ostalo, da će internacionalizirati ovaj, kako navode, "novi skandal u dugoj povijesti nasrtaja na antifašiste i antifašističku borbu bez koje ne bi bilo suvremene Republike Hrvatske".

ZAGREB - Sajmom cjeloživotnog učenja, koji se do 18 sati održava na Trgu bana Josipa Jelačića, završit će 5. Tjedan cjeloživotnog učenja na kojemu je sudjelovalo više od 500 institucija iz cijele zemlje koje su promicale izobrazbu i raznolikost cjeloživotnog učenja. Na Sajmu brojne ustanove za izobrazbu odraslih, škole i udruge nude građanima informacije o mogućnostima izobrazbe i učenja te o vrstama obrazovnih programa Tjedan cjeloživotnog učenja organizirala je od 8. do 15. rujna Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pod pokroviteljstvom vlade i uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

RIJEKA - Studij talijanistike, koji će se izvoditi na Filozofskom fakultetu u Rijeci, dobio je dopusnicu nadležnog ministarstva, a zanimanje za upis je golemo, kazao je na današnjoj konferenciji za novinstvo dekan toga fakulteta Predrag Šustar. U dva dana prijamnog roka zaprimljeno je 38 prijava za 25 raspoloživih mjesta na kolegiju, navedeno je. Prijave za upise se primaju do subote.

ZAGREB - Sezona branja grožđa i spremanja mošta na vrhuncu je pa je policija danas preventivno upozorila na opasnost od trovanja ugljičnim dioksidom koja prijeti u vinskim podrumima u vrijeme vrenja mošta. Ako se u podrumu nakupi mnogo ugljičnog dioksida, pomanjkanje kisika može uzrokovati gubitak svijesti i smrt, upozorava policija te podsjeća da je podrume potrebno prozračivati i da se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. Postojanje ugljičnog dioksida u podrumu može se otkriti paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti. Policija upozorava i da osobe koje su popile veće količine alkohola također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja pa ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.

ZAGREB - U sklopu Festivala svjetskog kazališta sutra i prekosutra u Zagrebu gostuje kazalište Troubleyn iz Antwerpena s koprodukcijskom predstavom "Prometej, Krajolik II", nastalom po motivima Eshilove drame "Okovani Prometej", koja objedinjuje vizualnu umjetnost i pogled na svijet belgijskog redatelja Jana Fabrea. Uoči hrvatske premijere "Prometeja" u zagrebačkom HNK, Fabre je danas na konferenciji za novinare predstavio svoj pripovjedni spektakl, rekavši da problematizira nedostatak junaka u populističkoj i konformističkoj europskoj kulturi. U trenutku otvaranja Pandorine kutije otvara se izbor - želite li biti žrtva ili heroj, a projekt postavlja pred gledateljem pitanje gdje su heroji koji bi mogli rušiti postojeće obrasce, kaže poznati belgijski redatelj kojemu je ovo treće gostovanje u Zagrebu nakon projekata "Anđeo smrti" i "Another Sleepy Dusty Delta Day". Predstava "Prometej, Krajolik II" svjetsku je premijeru imala 20. siječnja 2011. u američkom Montclairu. Nakon premijere predstava je krenula na turneju koja će trajati do kraja 2011. u sklopu koje će biti izvedena u više europskih zemalja.

ZAGREB - Knjiga pjesama Igora Zidića "Kost i gozba - Pjesme 1957-2011." objavljena u biblioteci izabranih djela Matice hrvatske predstavljena je danas u Zagrebu. O Zidićevu pjesništvu govorili su književni kritičar Ivan Rogić Nehajev, likovni kritičar Milan Bešlić i akademik Ante Stamać, a svoje stihove čitao je autor Igor Zidić. Rogić Nehajev smatra kako se u Zidićevu pjesništvu na praktičnoj, pjesničkoj razini odmjerenost javlja kao osnova upravljanja odnosom između ironije i ekstatične neposrednosti. Po Bešlićevim riječima Zidić stavlja znak jednakosti među vremenima tako da se prezent i perfekt nalaze u futuru. Ocjenivši kako knjiga ima rekapitulacijsku vrijednost Stamać je istaknuo kako tekst Ivana Rogića Nehajeva o Zidićevoj poeziji donosi novu metodu analize pjesništva.

ZAGREB - "Čuvari vaše sigurnosti", "Na pravoj strani", "Misija naša - sigurnost vaša", "Sigurnost i povjerenje", "Uz vas - za vas", pet je prijedloga za slogan hrvatske policije koja je pozvala građane da do 22. rujna na MUP-ovim internetskim stranicama (www.mup.hr)) glasuju za slogan koji im se najviše sviđa.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙