FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi protuhrvatski incidenti u Subotici

Autor: jsta
SUBOTICA, 14. rujna 2011. (Hina) - Nepoznate su osobe u noći na srijedu na zgradu Hrvatsko bunjevačke šokačke stranke i reklamni pano Hrvatskoga nacionalnoga vijeća u Subotici ispisale grafite protuhrvatskog sadržaja.

Grafit "Srbija Srbima" ispisan je crnim ćiriličnim slovima ispod poruke HBŠS-a „Tražimo ista prava kao Srbi u Hrvatskoj“.

Drugi grafit - „Oluja je zločin“ ispisan je plavim ćiriličnim slovima preko plakata Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) kojim se putem gesla „Izjasni se hrabro“ Hrvati u Srbiji pozivaju da slobodno očituju svoju pripadnost na predstojećem popisu stanovnika.

Naziv „Hrvatsko“ nepoznati je počinitelj pokušao ukloniti.

„Nema više sumnje kako je riječ o otvorenom pritisku na hrvatsku manjinu kojim se ona želi uplašiti uoči popisa stanovnika“, izjavio je povodom toga predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

Cilj je da se što manje pripadnika ove zajednice izjasni Hrvatima, rekao je Bačić, i dodao kako se jedino tako može objasniti povezivanje vojvođanskih Hrvata s ratnim događajima od prije 15-ak godina u Hrvatskoj.

Novi incidenti, koje do sada nije zabilježio ni jedan medij u Vojvodini, slijedili su samo nekoliko dana nakon ispisivanja grafita „Srbija“ po zgradi sjedišta Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Pročelje zgrade ponovno je oličeno o trošku grada Subotice, a gradonačelnik je osudio tu provokaciju, no to nije spriječilo pojavu novih protuhrvatskih incidenata u Subotici.

I predsjednik DSHV-a Petar Kuntić te je provokacije povezao sa skorašnjim popisom stanovnika koji će biti održan od 1. do 15. listopada u Srbiji.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙