FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvođanski Hrvati zadovoljni Josipovićevim dolaskom

Autor: jsta
SUBOTICA, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Koliko je normalizacija pogodovala, toliko svako novo zahlađivanje odnosa između Srbije i Hrvatske šteti položaju hrvatske manjine u Vojvodini pa je utoliko i posjet hrvatskog predsjednika vojvođanskim Hrvatima važniji, izjavio je u srijedu hrvatskim medijima u Vojvodini politički analitičar i publicist Tomislav Žigmanov.

Predsjednik RH Ivo Josipović posjetit će u četvrtak 1. rujna Srijem, gdje će u mjestima šidske općine, iz kojih je protjeran najveći broj srijemskih Hrvata tijekom devedesetih, potaknuti i ohrabriti pripadnike ove zajednice uoči predstojećega popisa stanovnika u Srbiji.

"Posjet je važan prije svega da se osvijesti činjenica da su i Hrvati u Vojvodini bili žrtve 90-ih godina: 25 ih je ubijeno, a između 35 i 40.000 je ne svojom voljom trajno napustilo zavičaj. Njima bi kao stradalnicima na jedan dostojanstven način trebalo odati počast", navodi Žigmanov.

Osvrnuvši se polemiku između državnoga vodstva Srbije i Hrvatske po pitanju statusa Kosova Žigmanov ističe da takve tenzije štete hrvatskoj manjini jer njezini pripadnici ponovno osjećaju nesigurnost.

"Štete nisu izravne, ali se zbog takvih napetosti povećava prostor straha, što dovodi do njihova ponovna povlačenja u privatnost i nespremnosti da se sudjeluje u javnome životu", ističe Žigmanov, inače ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i član međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe sporazuma između Srbije i Hrvatske.

Problematično je, dodaje Žigmanov, što se to događa uoči popisa stanovništva, na kojemu će se članovi te zajednice ustručavati očitovati svoju hrvatsku pripadnost.

Žigmanov ocjenjuje da su u političkom smislu ponovno zahlađeni odnosi između Srbije i Hrvatske, no da i pored toga uspostavljene gospodarske i kulturne veze neće biti prekidane.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙