FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na danskim izborima očekuje se pobjeda ljevice

Autor: rtom
KOPENHAGEN, 14. rujna 2011. (Hina/AFP) - Danska u četvrtak održava parlamentarne izbore na kojima se očekuje pobjeda lijevog centra predvođenog "damom iz visokog društva" što bi prekinulo desetogodišnju vladavinu desne koalicije koju vodi "čovjek s ulice", a dodatni pritisak na birače čini populistica s esktremno desnog ruba političke scene "Mamma Pia".

Četiri milijuna birača treba na 1600 birališta izabrati 179 zastupnika Folketinga (parlament), a zadnje ankete od srijede predviđaju pobjedu ljevici koju čine socijaldemokrati, socijal-liberali, socijali i Crveno-zeleni s oko 51,8 posto glasova. U tom bi slučaju kormilo vlade preuzela čelnica socijaldemokrata Helle Thorning-Schmidt i postala prva premijerka u danskoj povijesti.

Desnici, koju čine liberali premijera Larsa Loekkea Rasmussena, Konzervativci, kršćanski demokrati, Liberalni savez i populistička Stranka danskog naroda (Dansk Folkeparti, DF), ankete daju 48,1 posto.

Analitičari drže da su Danci umorni od manjinske liberalno-konzervativne koalicije koja se održala na vlasti zahvaljujući neformalnom sporazumu s krajnjom desnicom DF-a. Ta stranka koju vodi Pia Kjaersgaard podržala je vladu desnog centra u zamjenu za imigrantske mjere ocjenjene među najstrožima u Europi.

U središtu kampanje bilo je gospodarstvo pod prijetnjom svjetske financijske krize i recesije kojoj je ove godine dansko kraljevstvo za dlaku izbjeglo s rastom od 1 posto u drugom tromjesečju.

Ljevica i desnica predlažu radikalno oprečna rješenja za krizu. Premijer Rasmussen obećaje očuvati zdravlje javnih financija, a socijaldemokrati žele potaknuti gospodarski rast proračunskom potrošnjom te ubrizgati 18 milijardi kruna (2,41 milijarde eura) uvođenjem dodatnog sata u radni tjedan.

Analitičari drže da pobjeda oporbe neće donijeti bitno drukčiju gospodarsku politiku jer i vlada i oporba za 2012., barataju deficitom od 80 do 90 milijardi kruna.

Na političkoj razini socijaldemokrati i njihovi saveznici obećali su mijenjati imigracijsku politiku koja se temelji na sustavu bodova za dobivanje državljanstva ili boravišne dozvole. Kane mijenjati i vrlo prijepornu kontrolu granicu koja je ove godine ponovno uvedena na poticaj DF-a.

Premijer Rasmussen (47), pravnik po struci, poznat je kao "čovjek s ulice" jer je spontan i pristupačan te govori jednostavnim i jasnim jezikom običnog čovjeka. U parlament je ušao 1994., zatim je bio ministar i postao najmlađi premijer u danskoj povijesti.

Ljevičarka Thorning-Schmidt, elegantna i karizmatična plavuša, politologinja, morala se boriti imidžom "dame iz visokog društva". Bila je savjetnica za europska pitanja u sindikalnoj središnjici do 1999., kada je ušla u Europski parlament i bila zastupnica do 2004.

Treća snažna ličnost ovih izbora je 64-godišnja Kjaersgaard. Da bi zagrijala mase na skupovima za nadimak je odabrala "Mamma Pia" parafrazirajući slavnu pjesmu grupe Abba koja se tomu usprotivila. Upečatljiva ličnost danske političke scene, Pia Kjaersgaard jako je kritična prema islamu i zagovara ultraoštru politiku prema useljenicima kojih je 9,8 posto među 5,56 milijuna Danaca. Godinama je izložena prijetnjama i na putovanjima je prate članovi danske obavještajne službe.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙