FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oslobođeni Danci koje su oteli somalski gusari

Autor: bcav
KOPENHAGEN, 7. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Peteročlana danska obitelj i dva člana posade njihova broda koji su somalski gusari oteli u vodama oko roga Afrike oslobođeni su i na sigurnom, objavili su u srijedu danski dužnosnici.

Gusari su obitelj, Jana Quista Johansena, njegovu suprugu i troje djece te dva člana posade oteli na njihovu brodu SY ING, oko 600 milja istočno od Somalije.

"Primili smo tri milijuna dolara otkupnine", rekao je u telefonskom razgovoru za Reuters gusar, koji se identificirao kao Husein, iz sela Ras Bina u pokrajini Puntland.

Danski dužnosnici nisu željeli komentirati plaćanje otkupnine.

Gusari koji operiraju na strateškim plovnim putovima između Europe te Azije i Afrike "zaradili" su od otkupnina oko 80 milijuna dolara od rujna prošle godine.

Nekoliko dana prije otmice obitelji Johansen 24. veljače, koji su jedrili od Maldiva do Crvenog mora, gusari su u istom području ubili četvoricu američkih mornara.

Dansko ministarstvo vanjskih poslova navodi da gusari u zatočeništvu drže još šestoricu mornara, dva Danca i četiri Filipinca s teretnog broda MV Leopard.

(Hina) xbcav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙