FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 3. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

TOVARNIK - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor otvorila je danas popodne u Tovarniku 6. sajam voćnih rakija, likera i pekmeza i 2. međunarodnu izložbu bundeva i tikvica te najavila da će Vlada bar djelomično obeštetiti poljoprivrednike pogođene sušom. "Sredstva predviđena za tu svrhu za 2011. godinu su iscrpljena, no vlada traži mogućnost da bar jednim dijelom nadoknadi štete izazvane sušom", rekla je premijerka otvarajući sajamsko-izložbenu priredbu u Tovarniku koja je okupila 90-ak poljoprivrednih proizvođača iz Vukovarsko-srijemske županije, ali i drugih hrvatskih županija te BiH, Srbije i Mađarske. U izjavi novinarima premijerka je komentirala navode oporbenih čelnika da samo obilazi Hrvatsku i polaže kamene temeljce. "To nije istina. U dvije godine otkako vodim Vladu mnoge smo stvari promijenili, mnoge stvari pokrenuli, tako da imam pravo sudjelovati u određenoj fazi realizacije, bilo početku ili završetku nekog od projekata", rekla je Kosor. Ocijenivši da "oporba ima jedan jedini program, a to je - prigovarati", premijerka je istaknula da Vlada mora raditi i donositi odluke do kraja svoga mandata. Osvrnula se i na izjavu predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića koji je rekao da ne voli ljude koji vole ratne zločince. "Vjerojatno je mislio na svoje ministre koji veličaju Slobodana Miloševića", istaknula je Kosor i dodala da Tadić već dva dana njoj stalno nešto poručuje. Upozorila je da je ovih dana bilo i seksističkih Tadićevih izjava te da će o tome s njim razgovarati kada ga vidi. "Mi u Hrvatskoj imamo dva zakona koji zabranjuju seksističke izjave", rekla je Kosor i dodala da uvijek radi samo svoj posao i brani hrvatske nacionalne interese. Premijerka Kosor večeras će u Iloku otvoriti središnje manifestacije 44. iločke berbe grožđa.

SPLIT - Kroz splitske trajektnu i zračnu luku danas će prometovati blizu 50.000 putnika što je znatno veći bvroj u odnosu na prve rujanske subote ranijih godina, izvijestili su danas u te dvije luke. "Tijekom dana, do ponoći, kroz splitsku trajektnu luku prometovat će u oba smjera više od 5.000 vozila i između 25.000 i 30.000 putnika od kojih je oko 60 posto stranaca", izjavio je za Hinu koordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Ante Mrvica. Po njegovim riječima takvo današnje prometovanje kroz splitsku trajektnu luku je "znatno masovnije" nego prve subote u rujnu ranijih godina. "Ugodno smo iznenađeni ovako velikim brojem turista koji danas putuju na otoke, a to znači da i posezona počinje uspješno", kazao je Mrvica dodavši kako ovako velikom današnjem prometu putnika kroz splitsku trajektnu luku pogoduje lijepo sunčano vrijeme ali i činjenica da se na otocima već snizuje cijena hotelskog smještaja, što privlači goste.

ZAGREB - Svečanom koncelebriranom svetom misom koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić danas je u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa obilježen Dan sisačkih branitelja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije. Biskup Košić je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako treba biti zahvalan onima koji su žrtvovali svoje živote i poginuli za slobodu Hrvatske. Lijepo je i časno braniti svoj grad, svoje bližnje, svoj dom i domovinu, istaknuo je biskup dodavši kako i danas svi u miru i slobodi trebamo biti branitelji, a nikada osvajači. Ocijenio kako danas biti branitelji znači promicati vrijednosti koje su kadre izgrađivati i unaprijediti Domovinu. "Našli smo se na strani koja je bila napadnuta," rekao je, uz ostalo, mons. Košić dodavši kako, unatoč svemu, dobro znamo koliko su srpski napadači nanijeli patnji našem narodu.

ZAGREB - Završen je ovogodišnji 11. tradicionalni, zagrebački aeromiting u sportskoj Zračnoj luci Lučko, u kojem su, u bogatom letačkom programu na gotovo pedeset različitih letjelica njihovi piloti brojnim posjetiteljima pokazali svoje vještine i mogućnosti te druge popratne aktivnosti. Osim padobranaca i helikoptera (Ministarstva unutarnjih poslova i drugih), paraglajdera, jedrilica, školskih, ultralakih i akrobatskih zrakoplova i modelara posebna atrakcija aeromitinga bila je replika Penkalinog zrakoplova CA-10 s početka prošlog stoljeća. Njime je pilot Antun Gabela u par naleta preletio po dvjestotinjak metra na visini do tri metra. Bili su to više skokovi nego let, ali je posjetiteljima bilo vjerno dočarano kako je to izgledalo prije više od 100 godina. Osim letačkog programa posjetitelji su mogli razgledati na zemlji letjelice - sudionike letačkog programa, te razgovarati s njihovim vlasnicima, konstruktorima i pilotima. Također su mogli vidjeti i višenamjenski helikopter M-171-SH Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i razgledati njegovu unutrašnjost, te pokušati letjeti na simulatoru borbenih zrakoplova. Aeromiting su organizirali Aero klub Zagreb i Zagrebački zrakoplovni savez, a održao se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

KOPRIVNICA - Festival renesanse i srednjega vijeka, koji se danas i sutra održava na starim koprivničkim bedemima, okupio je na tisuće posjetitelja, gotovo iz svih dijelova Hrvatske, ali i okolnih zemalja. Program festivala traje do kasno u noć za kada su predviđeni atraktivni napadi na grad i tvrđu kao i nastupi gutača vatre te žonglera vatrenim kuglama. Uz 10 viteških skupina iz Hrvatske, isto toliko ih sudjeluje iz inozemstva.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙