FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vučurević: Srbija požurila poslati me u Dubrovnik

Autor: rmav
SARAJEVO, 13. rujna 2011.(Hina) - Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojega hrvatsko pravosuđe tereti zbog ratnih zločina počinjenih na području Dubrovnika, ponovno je u utorak ustvrdio kako nije odgovoran za napade na taj grad počinjene 1991. godine te je kazao kako je to i pripravan dokazati na "nepristranom sudu" u Bosni i Hercegovini, ocijenivši kako ga je Srbija kanila izručiti Hrvatskoj.

Vučurević koji je u nedjelju pobjegao iz Srbije, gdje je na slobodi čekao odluku o mogućem izručenju Hrvatskoj, u utorak je u Trebinju organizirao konferenciju za novinstvo tvrdeći kako je u srbijanskom pritvoru boravio u nehumanim uvjetima te se požalio na loše zdravstveno stanje.

"Sudovi u Srbiji su požurili da me što prije pošalju u Dubrovnik. Tada sam vidio da se valja spašavati pa sam otišao kući, a ne pobjegao", izjavio je Vučurević.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vučurević je rekao kako je u Trebinje stigao redovitom autobusnom linijom iz Beograda no nije objasnio kako mu je uspjelo proći graničnu kontrolu s obzirom da nije imao ni putovnicu niti osobnu iskaznicu koja mu je oduzeta u Srbiji. Dodao je tek kako ga na granici "nisu gledali".

Istražni sudac Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ponedjeljak je Vučureviću odredio pritvor s obrazloženjem da se tog dana nije javio policiji što mu je bila obveza. Ta je mjera istražnog suca međutim postala neprovodivom nakon što je Vučurević napustio teritorij Srbije.

Vučurević je u utorak to prokomentirao tek konstatacijom kako su njegovi odvjetnici s tim u vezi "kontaktirali" beogradski sud. Njegov srbijanski odvjetnik Svetozar Vujačić kazao je kako se neće ni žaliti na odluku o određivanju pritvora nazvavši tu mjeru "samo papirom". "On (Vučurević) neće ni teorijski kročiti nogom u Srbiju", kazao je Vujačić lokalnim medijima u BiH.

Vučurevićeva obrana uložila je ipak žalbu na odluku Višeg suda u Beogradu po kojoj je moguće njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH.

Vučurević je u BiH pod istragom posebnog odjela za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH koje ga sumnjiči da je odgovoran za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s područja istočne Hercegovine. Za njega nije tražena mjera pritvora u BiH s obzirom da je uvijek bio dostupan istražiteljima.

Iz Ministarstva pravosuđa Bosne i Hercegovine ranije je rečeno kako Vučurević ne može biti izručen s obzirom na njegovo bosanskohercegovačko državljanstvo.

"Moguće je jedino da Hrvatska ustupi dokaze i predmet po kojemu tereti Vučurevića i da mu se za to sudi u BiH", kazala je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Marina Bakić.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙