FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kali: obilježena 20. obljetnica prve ratne postrojbe HRM-a

Autor: barn
KALI , 10. rujna 2011. (Hina) - Pripadnici Odreda naoružanih brodova "Kali" danas su u Kalima na otoku Ugljanu obilježili 20. obljetnicu osnutka te postrojbe.

Riječ je o prvoj hrvatskoj pomorskoj ratnoj postrojbi osnovanoj na današnji dan 1991. Kroz prostrojbu je prošao 71 branitelj, a sačinjavali su je uglavnom ribari iz Kalija i okolnih otočnih mjesta.

Najprije je u Kalima svečano postrojena postrojba nakon čega su pripadnici odreda naoružanih brodova otplovili prema mjestu Dragove na Dugom otoku. U tijeku plovidbe na pola puta između Ugljana i Dugog otoka bacili su vijenac u more za sve poginule mornare i pomorce.

U sklopu obilježavanja postrojbe predstavljena je knjiga "Povjesnica odreda naoružanih brodava Kali kao prilog stvaranja Hrvatske ratne mornarice" koje su autori zapovjednici Zdenko Vidov i Slobodan Gauta.

Zapovjednik postrojbe Zdenko Vidov istaknuo je kako postrojba tijekom Domovinskog rata nije imala ranjenih ni poginulih. Od značajnijih vojnih akcija naveo je prepad na dva neprijateljska broda kod otoka Škarde u kojoj je jedan ratni brod JNA pogođen i oštećen.

Vidov je ponosno istaknuo što je mjesto Kali dalo prvu ratnu postrojbu Hrvatske ratne mornarice.

(Hina) xbarn ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙