FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

20. obljetnica redarstvene postrojbe ALFA

Autor: aspa
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Specijalna jedinica policije ALFA Policijske uprave zagrebačke (SJP ALFA) sutra slavi svoju 20. obljetnicu svečanom akademijom u Policijskoj akademiji u Zagrebu na koju su pozvani najviši hrvatski dužnosnici.

Ova postrojba ustrojena je Odlukom MUP-a RH, na samom početku Domovinskog rata, 23. srpnja 1991. godine, a vrlo brzo je u potpunosti popunjena, i to prije svega dragovoljcima iz PU zagrebačke koji su u MUP RH stupili nakon višestranačkih izbora u Hrvatskoj, ali isto tako i ljudima koji su prije radili u policiji, čija su znanja, odlučnost i želja da se politička volja svog naroda provede u stvarnost, bili iznad svega.

Postrojba ALFA sudjelovala je, u svim borbenim akcijama u obrani suverenosti i uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. U navedenim akcijama svoje živote položilo je osam njezinih pripadnika, a više od stotinu je ranjeno.

Posljednjim preustrojem specijalne policije MUP-a RH, u kolovozu 2008. godine, SJP Alfa je spojena je sa ATJ Lučko.

Njeni najsposobniji i najbolje psihofizički pripremljeni pripadnici sada su dio ATJ Lučko, a drugi dio pripadnika okosnica su Interventne jedinice PUZ-a.

Specijalna jedinica policije ALFA tijekom Domovinskog rata sudjelovala je u akcijama Topusko, Velika Buna, Trokut, Poskok I., Maslenica, Pokupsko, Medački Džep, Poskok II., Kocka, Pakrac-Požega, Bljesak, Oluja, Nauk, a sama postrojba više puta je odlikovana.

U sklopu postrojbe, od rujna 1991. postojala je i posebna studentska postrojba MiG, sastavljena od studenata i profesora ondašnjeg Fakulteta za fizičku kulturu, današenjega Kineziološkog fakulteta, u kojoj je bilo 88 studenata, a njih 8 bili su s drugih fakulteta.

(Hina) xaš ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙