FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Božinović s budućim časnicima OS RH

Autor: aspa
ZAGREB, 10. rujna 2011. (Hina) - Ministar obrane Davor Božinović posjetio je danas Hrvatsko vojno učilište "Petar Zrinski" te se na početku školovanja susreo s polaznicima 11. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe (TČI).

Riječ je o 113 polaznika iz sustava MORH-a i OS RH, stipendista i kadeta MORH-a, te polaznika koji su završili dragovoljni vojni rok.

Predstavivši 11. naraštaj časničke izborazbe, njihov ustoj i program zapovjednik Časničke škole HVU Petar Zrinski, pukovnik Lubomir Udiljak rekao je da je u ovom naraštaju 90 muškarca i 23 žene. Naglasio je da je riječ o polaznicima koje su u završili civilna sveučilišta i dodao da 45 posto polaznika dolazi iz MORH-ova programa Kadet, a ostali su vojni stipendisti ili s tržišta rada.

Pozdravivši buduće časnike OS RH, ministar obrane Davor Božinović čestitao im je na odabiru vojnog poziva i rekao da u njima vidi novu snagu hrvatskih oružanih snaga. To je ta nova svježina koja treba svakom sustavu, pogotovo vojnom, dodao je.

Naglasio je da su ljudi iz Oružanih snaga, koji su branili i obranili Hrvatsku stvorili uvjete da Hrvatska bude u međunarodnim odnosima pozicionirana kao nikada u svojoj povijesti.

Vi ste pripadnici OS RH, ali ste i pripadnici oružanih snaga države koja je članica NATO saveza i koja je na samom pragu ulaska u EU. To za cijelo društvo a i za vas, buduće časnike, postavlja dodatne zadaće, nastavio je.

Kako je rekao, Hrvatska nije ugrožena nekom prijetnjom konvencionalnog napada, jer te prijetnje smo odagnali prije 20-tak godina. Međutim, kaže Božinović, mi danas živimo u svijetu koji je pun sigurnosnih izazova i zbog toga se demokratski ustrojene države i intregirane u euroatlantske integracije zajednički obučavaju suprotstaviti tim izazovima.

I Hrvatska i OS RH su i u tom procesu dali svoj puni doprinos, rekao je i podsjetio da pripadnici naših oružanih snaga sudjeluju u brojnim međunarodnim mirovnim misijama NATO-a, UN-a ili EU-a kojima doprinose svjetskom miru i stabilnosti.

Naglasio je da će velika većina polaznika, zbog dobrog odabira kandidata biti časnici OS RH. Kako je rekao ministar, bez obzira na razvoj suvremenih tehnologija čovjek je bio i ostao i uvijek će biti najveća vrijednost sustava hrvatskih oružanih snaga.

Nakon prigodnog obraćanja budućim hrvatskim časnicima ministar Božinović je obišao njihove prostore za život i učenje.

(Hina) xaš yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙