FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kairo: prosvjednici upali u izraelsko veleposlanstvo

Autor: nles
KAIRO, 10. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Stotine Egipćana upalo je u izraelsko veleposlanstvo u Kairu, a veleposlanik, njegova obitelj i osoblje napustili su Egipat.

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da je najmanje 450 prosvjednika ozlijeđeno tijekom cjelodnevnih sukoba s policijom koja je upotrijebila suzavac i pucala u zrak kako bi ih rastjerala ispred zgrade veleposlanstva. Televizija je javila da je 46 policajaca ozlijeđeno.

Prosvjednici su srušili zid koji okružuje veleposlanstvo i upali u zgradu. Kada su ušli u prostorije ambasade pobacali su na stotine dokumenata kroz prozore i izraelsku zastavu.

Najmanje dva policijska vozila zapaljena su ispred zgrade veleposlanstva, a oko 2000 prosvjednika na ulicama koje ga okružuju pale vatre koristeći se starim gumama te baca zapaljene boce s benzinom i kamenje. Policija upotrebljava suzavac i puca u zrak. Na mjesto događaja upućene su dodatne motorizirane policijske i vojne snage.

Izraelski veleposlanik Yitzhak Levanon napustio je Kairo rano ujutro u subotu. Državni mediji ranije su izvijestili da je izraelski zrakoplov stigao u Kairo kako bi veleposlanika, njegovu obitelj i osoblje prebacio u Izrael.

Američki predsjednik Barack Obama osudio je incident i pozvao Egipat da ispunjava svoje međunarodne obveze i zaštiti izraelsko veleposlanstvo od prosvjednika.

Ovo je drugi puta kako je napadnuto to veleposlanstvo od kako je pet egipatskih graničara poginulo prošlog mjeseca prilikom izraelske operacije protiv naoružanih atentatora.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙