FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival svjetskog kazališta od 9. do 27. rujna

Autor: vlar
ZAGREB, 1. rujna 2011. (Hina) - Ovogodišnji festival svjetskog kazališta, koji će se na scenama zagrebačkih kazališta održati od 9. do 27. rujna, prikazat će pet atraktivnih predstava europskog autorskog teatra, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Već devetu sezonu Festival dovodi najatraktivnije izvedbe svjetskih pozornica, a unatoč smanjenju sredstava za 20 posto, u Zagreb dolazi jednak broj predstava koje su po kvaliteti još bolje nego prošle godine, rekla je Dubravka Vrgoč, koja je s Ivicom Buljanom umjetnička ravnateljica Festivala.

Pet predstava s rasponom od performansa i multimedijalnih projekata do ekspresionističkog i radikalnog fizičkog teatra bit će prikazano na pozornicama Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), Hrvatskog narodnog kazališta i Dramskog kazališta "Gavelle".

Festival otvara njemački redatelj Thomas Ostermeier s radikalnom interpretacijom Shakespeareova Othella, u izvedbi berlinskog teatra "Schaubuehne am Lehniner Platz". Ostermeier, koji treći put gostuje u Zagrebu, klasično djelo ispisuje novim estetskim i političkim kontekstom, istaknuo je Buljan.

U Zagreb dolazi i hvaljeni flamanski umjetnik već poznat domaćoj publici, Jan Fabre s predstavom "Prometej, krajolik II", autorskom vizijom mita o Prometeju, koja sintetizira Fabreov pogled na svijet, vizualnu umjetnost i likovni izraz.

Prvi put u Hrvatskoj gostovat će nizozemski redatelj Ivo van Howe, jedna od ključnih figura novog teatra. Predstavit će se scenskim projektom "Premijera" nastalim po filmu "Opening Night" (1977.) američkog redatelja Johna Cassavetesa, u izvedbi Toneelgroepa iz Amsterdama. Ova inovativna predstava poziva publiku na uzbudljivu interakciju - sudjelovanje na glumačkoj probi, a zatim i na snimanju filma uživo.

Bečki Burgtheater u Zagreb dolazi s uprizorenjem viktorijanskog hita Oscara Wildea "Dorianom Grayem", u režiji Bastiana Krafta. Riječ je o warholovskom performansu u kojemu se u nedogled umnožava slika Doriana Graya, a strah od starenja pretočen je u suvremenu priču o opsesiji izgledom i savršenim tijelom.

U završnici Festivala publika će moći pogledati "Gardeniju" belgijskog koreografa i redatelja Alaina Platela. Priča je to o barcelonskom kabareu pred zatvaranjem i njegovim umirovljenim zvijezdama, transvestitima koji pripremaju neke od najljepših glazbeno-plesnih točaka, imitirajući Marlene Dietrich, Dalidu i Lizu Minelli. Bez trunka voajerizma, s puno emocija i nježne sjete "Gardenia" gradi jedinstven scenski doživljaj koji je osvojio svjetske pozornice od Londona i Pariza do New Yorka, ističu organizatori.

(Hina) xvl yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙