FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

VUKOVAR - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, komentirajući na upit novinara "slučaj Dajla", kazala je kako je "Hrvatska pravna država, a vlada, državno odvjetništvo i sve institucije moraju štititi interese države". Naglasila je da su odnosi Hrvatske i Vatikana odlični te da je Hrvatska "još ispunjena osjećajima radosti i ohrabrenja nakon boravka Svetog Oca u Hrvatskoj". Odgovarajući na novinarska pitanja, premijerka je rekla da je predsjedniku Ivi Josipoviću poslala dva - tri pisma u kojima traži da se započnu razgovori oko imenovanja veleposlanika po predloženoj proceduri. Također, potvrdila je da je predsjedniku predložila da se uskoro održi sjednica Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost , a očekuje od predsjednika Josipovića i očitovanje o nekoliko zakona, među ostalim, i Zakona o obrani i Zakona o vanjskim poslovima.

BJELOVAR - Krajnje je vrijeme za sjesti za stol i razgovarati jer i bez toga imamo dosta problema koje treba rješavati, izjavio je danas potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Josip Friščić nakon obilaska sajma u Godovcu, komentirajući, na pitanje novinara, aktualne nesuglasice na relaciji Banski dvori - Pantovčak. "Možemo biti različitih opcija, ali moramo izvršavati i biti u duhu onoga što su nam povjerili građani i prema njima se odgovorno ponašati", rekao je Friščić. Kazao je kako od svakog predsjednika Republike očekuje da bude predsjednik svih. "Uvijek je netko za, netko protiv, ali biti demokrat znači poštivati volju većine. Čim je netko izabran svi ga moramo prihvatiti, a onda očekujemo od njega da će u prvi plan staviti rad za opće dobro", rekao je Friščić.

ZAGREB - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić osudio je danas rasističke ispade navijača na nedavnoj nogometnoj utakmici između reprezentacija Hrvatske i Izraela na maksimirskom stadionu, te pozvao nadležna tijela, u prvom redu Hrvatski nogometni savez (HNS), da počnu dosljedno provoditi propise koji zabranjuju i sankcioniraju rasizam. "Vrijeme je da se doneseni propisu doista počnu primjenjivati i da se rasizam izbaci iz hrvatskog nogometa. Ovakvo ponašanje i nesankcioniranje istog mogu naštetiti međunarodnom položaju ne samo hrvatskog nogometa, već i cijele države", stoji u Malčićevom dopisu HNS-u, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te Ravnateljstvu policije.

VIROVITICA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs otvorio je danas jednu obnovljenu i tri novoizgrađene područne škole u Virovitičko-podravskoj županiji. Za obnovu i izgradnju područnih škola u Orešcu, Lozanu, Starom Gracu i Grabrovnici ministarstvo i Virovitičko-podravska županija izdvojili su tri i pol milijuna kuna. Ministar Fuchs je naveo da je u posljednjih sedam godina u Hrvatskoj izgrađeno više od 500 školskih objekata u koje je to ministarstvo uložilo oko četiri i pol milijarde kuna.

ZAGREB - Predsjedništvo Matice hrvatske uputilo je pismo Hrvatskom saboru, u kojem ga poziva da slijedi Deklaraciju o represiji i zločinima totalitarnoga komunističkog režima u Hrvatskoj, podsjećajući kako se "ne može smatrati Europljaninom, civiliziranim bićem, humanistom i demokratom nitko tko ne osudi zločine komunizma isto kao što to ne može biti ni onaj koji zastupa ideje fašizma i nacizma". Matica hrvatska ističe kako je suglasna s navodima Deklaracije Hrvatskog sabora o tome da su povrede ljudskih prava u razdoblju od 1945. do 1990. uključivale pojedinačna i skupna ubojstva i smaknuća, smrti u koncentracijskim logorima, izgladnjivanja, deportacije, mučenja, prisilni rad i druge oblike masovnoga fizičkog i psihičkog terora, progone na etničkoj i vjerskoj osnovi, povrede slobode tiska i zatiranje političkog pluralizma. Navodi kako optužnice i eventualne kazne ne mogu imati za cilj fizički progon onemoćalih staraca nego osudu njihovih nedemokratskih postupaka, terora koji su prakticirali od tridesetih godina 20. stoljeća do 1995. Matica poziva Sabor da usvoji odluku o imenovanju strukovnoga tijela, čija bi zadaća bila istraživanje zločina komunističkog terora i prikupljanje dokumentacije o njemu. Smatra kako bi taj posao trebalo prepustiti znanstvenicima te da bi iz njega trebalo posve isključiti politiku.

ZAGREB - Čelnici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Hrvatskog sabora te Komisije za sprječavanje korupcije Republike Slovenije potpisali su danas Memorandum o suradnji u sprječavanju sukoba interesa. Potpisivanju usuglašenog teksta Memoranduma u Hrvatskom saboru prethodio je radni sastanak članova dvaju povjerenstava. Predsjednik saborskog povjerenstva Mate Kačan je izjavio da je Memorandum potpisan u skladu s nastojanjima unaprjeđenja i intenziviranja međusobne suradnje u prevenciji i sprječavanju sukoba interesa, u okvirima nacionalnih zakonodavstava. Zadovoljstvo sastankom i potpisivanjem Memoranduma izrazio je i predsjednik slovenske Komisije za sprječavanje korupcije Goran Klemenčič. Napomenuo je da su oba tijela i ranije surađivala te da će na temelju Memoranduma ta suradnja biti još intenzivnija.

RIJEKA - Povjerenik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za Primorsko-goransku županiju Josip Borić na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci ustvrdio da je SDP počeo primjenjivati novu strategiju za dobijanje izbora koja glasi "ako progovoriš stiže kazna i rejting pada, a ako šutiš nitko ne zna što ćeš raditi kad dobiješ izbore i rejting raste". "To je dovoljno znakovito za nas u HDZ ali i za građane. Poruka je jasna: SDP se boji svojih stavova i programa, a toga se moraju bojati i građani", naglasio je. Primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini (SDP) je poručio da se umjesto kritiziranja i prozivki iskaže djelima a ne riječima. "Župan i njegovi suradnici i nakon 10 godina na vlasti u županiji ne znaju kamo idu i gdje misle stići jer nemaju ciljeve u pojedinim područjima", naglasio je Borić. Neistinitom je proglasio tvrdnju župana da se Vlada ne brine za Gorski kotar, navevši da je Vlada u protekle dvije godine uložila u taj kraj više od 150 milijuna kuna.

SPLIT - Vodstvo HSP dr. Ante Starčević na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu pozvalo Vladu da prije održavanja referenduma o ulasku u Europsku uniju proglasi gospodarski pojas, utemelji nacionalnu banku i definira vanjske hrvatske granice. "Ako je Vladi u interesu hrvatski narod neka napravi ovo jer kad se uđe u Europsku uniju biti će kasno", upozorila je predsjednica stranke Ruža Tomašić. Po njezinim tvrdnjama 90 posto članova HSP-a dr. Ante Starčević je protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne zato što je protiv aktualne Vlade nego što nisu informirani o onome što će se dogoditi Hrvatskoj kada uđe u Europsku uniju, a obični ljudi, kako je više puta naglasila, "o tomu nemaju pojma".

OSIJEK - Dvodnevni sajam "Tradicija za budućnost" na kojem sudjeluje 86 izlagača iz Osječko-baranjske županije i Republike Srbije otvoren je danas u osječkoj Tvrđi, na Trgu sv. Trojstva, u organizaciji Centra za poduzetništvo Osijek. Sajam je organiziran u sklopu istoimenoga programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbija kojem su nositelji Centar za poduzetništvo Osijek i Općina Apatin, a pridruženi partneri Grad Osijek i baranjske općine Bilje i Jagodnjak, Udruženje "Somborski salaši" i Kraljevsko historijsko društvo iz Sombora. Svrha je toga projekta poticanje lokalnoga gospodarstva i novih mogućnosti zapošljavanja kroz razvoj ruralnog turizma i ekološke poljoprivredne proizvodnje, rekao je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, otvarajući sajam. Istaknuo je da je Osijek kroz povijest bio poznat kao sajamski grad te da se ta tradicija polako vraća u grad na Dravi.

ZAGREB - U Etnografskom muzeju u Skopju danas je otvorena izložba "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama", kojoj je namjera približiti tu baštinu ljudima diljem svijeta, kao i podići svijest o važnosti i potrebi očuvanja i njihove nematerijalne kulturne baštine, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture. Izložbu su otvorili ministrica kulture Republike Makedonije Elizabeta Kančevska-Milevska i ministar kulture Republike Hrvatske Jasen Mesić. Hrvatska nematerijalna baštine na izložbi podijeljena je u deset cjelina - Čipkarstvo u Hrvatskoj, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Festa Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, Godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, Procesija "Za Križen" na otoku Hvaru, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Sinjska alka, viteški turnir u Sinju, Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske i Ojkanje. Izložba predstavlja filmove, tekstove, fotografije, zemljopisne karte i predmete vezane uz pojedina kulturna dobra koja su na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, kao i ono na Listi ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

ZAGREB - Novi roman hrvatskoga književnika Esada Jogića "Mrtvi vlak", u kojem tematizira stradanja i patnju tijekom Domovinskoga rata, objavio je zagrebački nakladnik Glas Koncila. Prof. Vlado Pandžić u pogovoru romana piše kako autor svjedoči o mukama nemoćnih stradalnika i nevinih žrtava te o neljudskim postupanjima ratnih zločinaca, jezivih čudovišta, koje su mnogi nekad voljeli i smatrali dobrim ljudima. "Fabularne poveznice znakovito približavaju teško opustošene i zločinima ponižene Slavoniju i Bosnu", piše Pandžić i dodaje kako autor kratkim rečenicama jezgrovito i poticajno predočuje duboku sućut s nemoći i tugom pred sotonskim zlom. Roman "Mrtvi vlak" sastavljen je od šet poglavlja, u kojima, kako Pandžić ističe, autor kroz sažeto ispripovijedane novele različita opsega anegdotalno prati brojne ljudske sudbine. Esad Jogić rođen 1941. u Prijedoru. Autor je više knjiga pjesma i priča te romana "Put u izlazak".

ZAGREB - Unutarnja kontrola Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) istražuje optužbe protiv glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića kojega je u otvorenom pismu ministru Tomislavu Karamarku zagrebački poduzetnik Vladimir Šelebaj Sallier optužio za zlouporabu policijskog sustava. U MUP-u su potvrdili da su zaprimili Šelebajevo pismo te da policijska unutarnja kontrola provjerava tvrdnje koje su u njemu iznesene. "Pismo je zaprimljeno jučer, uključena je unutarnja kontrola i krajem tjedna očekuju se rezultati", izjavio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

KARLOVAC - Policija je u polju kod Vojnića pronašla nasad indijske konoplje čija bi vrijednost na ilegalnom tržištu iznosila oko sto tisuća kuna, priopćila je danas karlovačka Policijska uprava. Nasad od 162 stabljike indijske konoplje visine od 90 do 292 centimetara jučer je pronađen u mjestu Kestenovac.

VARAŽDIN - Varaždinski župan Predrag Štromar danas je proglasio za područje Varaždinske županije elementarnu nepogodu uzrokovanu dugim sušnim razdobljem tijekom svibnja, lipnja, srpnja i kolovoza. Na konferenciji za novinare, župan je istaknuo da je elementarna nepogoda uzrokovala smanjenje prinosa na pojedinim poljoprivrednim usjevima od 30 do 70 posto. Suša je posebno pogodila ratarske kulture - sjemenski, merkantilni i silažni kukuruz, bundeve golice, povrće, travnodjetelinske smjese te drugi otkos trave na livadama za stočnu hranu.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙