FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: izvješće o globalnoj konkurentnosti pokazuje učinkovitost Vlade

Autor: ivuc
OSIJEK, 9. rujna 2011.(Hina) - Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako posljednje izvješće o globalnoj konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, u kojem je Hrvatska zauzela 76. mjesto najbolji "pokazatelj uspješnosti rada Vlade i njezina ukupnog djelovanja u cjelokupnom sustavu gospodarstva".

Na konferenciji za novinare Srb je ocijenio da 76. mjesto Hrvatske u tome izvješću, te 77.

mjesto prošle godine, pokazuje da se primjenom Vladinih mjera gospodarskog oporavka "Hrvatska nije bitno pomakla".

Ocijenio je kako je Hrvatsku u tome izvješću pretekla Crna Gora, približavaju nam se Makedonija i Albanija, a od 142. zemlje svijeta Hrvatska se po poreznoj učinkovitosti nalazi na 140. mjestu.

Po troškovima poljoprivredne politike smo na 139., a po pravnom okviru za strana ulaganja na 138. mjestu, rekao je Srb dodavši kako je HSP stoga donio program mjera u fiskalnoj politici.

Predlažemo smanjivanje poreznih i parafiskalnih opterećenja, koja guše hrvatskog poduzetnika, učinkovitije upravljanje javnim dugom i potraživanjima države te omogućavanje daljnjeg zaduživanja samo za konkretne investicije koje donose prihode, budući da danas imamo poplavu kamena temeljaca, za koje nisu osigurana financijska sredstva, rekao je Srb.

Ustvrdio je kako unatoč Vladinim mjerama, "gospodarskog rasta nema, a zaduženje raste" te da "onaj tko bude dobio parlamentarne izbore mora biti svjestan da ga čeka iznimno težak posao".

Predsjednik virovitičko-podravskog HSP-a Zvonimir Šimić pozvao je Vladu da na prvoj idućoj sjednici predloži smanjivanje PDV-a s 23 na 22 posto "ako smo izišli iz gospodarske krize, kao što to predsjednica Vlade voli reći" te da se na taj način pokaže vjerodostojnost Vlade i takvih tvrdnji.

Budući da je ukidanje nulte stope PDV-a na pojedine proizvode jedna od obveza Hrvatske pri ulasku u Europsku uniju, Šimić je pozvao Vladu da objasni građanima što će, u tome slučaju, dobiti od EU, budući da će ukidanjem nulte stope PDV-a poskupjeti kruh, mlijeko, lijekovi i knjige.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙