FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP dr. Ante Starčević pozvao na proglašenje gospodarskog pojasa

Autor: pgas
SPLIT, 9. rujna 2011. (Hina) - Vodstvo HSP dr. Ante Starčević na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu pozvalo Vladu da prije održavanja referenduma o ulasku u Europsku uniju proglasi gospodarski pojas, utemelji nacionalnu banku i definira vanjske hrvatske granice.

"Ako je Vladi u interesu hrvatski narod neka napravi ovo jer kad se uđe u Europsku uniju biti će kasno", upozorila je predsjednica stranke Ruža Tomašić.

Po njezinim tvrdnjama 90 posto članova HSP-a dr. Ante Starčević je protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne zato što je protiv aktualne Vlade nego što nisu informirani o onome što će se dogoditi Hrvatskoj kada uđe u Europsku uniju, a obični ljudi, kako je više puta naglasila, "o tomu nemaju pojma".

Tomašić je istaknula kako ju je zaprepastio članak 17B, stavak 2 iz Lisabonskog ugovora koji glasi: "Građani Unije imat će pravo glasovati i biti kandidati na izborima za EU-parlament na lokalnim izborima u državama članicama gdje žive, pod istim uvjetima kao i državljani te zemlje".

Tumačeći ovu odredbu, Tomašić je rekla kako primjerice gradonačelnik Splita može biti Englez koji će zemljište i sva važna područja u tom gradu prodati Englezima.

Tomašić je naglasila kako se njezina stranka protivi zamislima da se tvrtku Cemex u Kaštel Sućurcu pretvori u spalionicu"opasnog otpada", te je pozvala Splićane da se tomu usprotive.

Na konferenciji je pročitano i stranačko priopćenje pod naslovom "Slovenija se ponaša kao drumski razbojnik" a kojim se prosvjeduje zbog visokih vinjeta za autoceste u Sloveniji što je nepogodno za turiste koji putuju u Hrvatsku. "Sustav naplate cestarina nije u duhu dobrosusjedskih odnosa već podsjeća na srednjovjekovno vrijeme kada je svaki feudalac ili razbojnik naplaćivao putnicima harač na svakom šumskom putu", navodi se u priopćenju. Predlaže se da Hrvatska kupi "nekoliko tisuća vinjeta i modificira ih tako da se mogu višekratno lijepiti na vjetrobransko staklo, te ih iznajmljivati turistima na punktovima u Austriji i Hrvatskoj". Pojašnjava se da bi na taj način turisti uštedjeli 70 posto troška vinjeta, a Hrvatska bi zadobila simpatije turista.

(Hina) xpgas yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙