FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncertna direkcija najavljuje raznolik program u novoj sezoni

Autor: ipet
ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Koncertna direkcija Zagreb (KDZ) ponudit će ljubiteljima glazbe u novoj sezoni 2011./2012. sedam koncerata u pretplati i tri poklon koncerta, a sezonu će "otvoriti" 7. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog poklon koncert finalista 5. međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro pl. Matačić.

U novoj sezoni KDZ se ponovno potrudio da ljubiteljima glazbe u sklopu svojega afirmiranog ciklusa "Svijet glazbe" ponudi raznolik, kvalitetan i prestižan program kojim posebice nastoji privući i zadržati mlađu publiku, rekao je direktor Davor Žagar sažimajući u razgovoru za Hinu program nove koncertne sezone te najstarije i najveće ustanove za organizaciju glazbenih i drugih priredaba u Hrvatskoj koja djeluje već više od pola stoljeća.

Pri tomu smo se, istaknuo je Žagar, vodili načelom "više za manje", odnosno više kvalitetne glazbe za manje novca koji smo ove godine imali u odnosu na prethodnu za provedbu toga programa.

Natjecanje mladih dirigenata Lovro pl. Matačić bit će pak svečano otvoreno u ponedjeljak, 3. listopada ove godine u predvorju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i ove godine privuklo je najveći broj kandidata - iz više od četrdeset zemalja cijeloga svijeta stiglo je više od stotinu i pedeset prijava, a zahtjevna zadaća međunarodnoga žirija je da u prvi krug toga natjecanja izabere 16 kandidata.

Finalisti natjecanja će na poklon koncertu 7. listopada, koji će se održati pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, izvesti djela Richarda Straussa, Krešimira Baranovića i Johannesa Brahmsa uz pratnju Simfonijskoga orkestra HRT-a kojemu je Žagar posebice zahvalio na pomoći u ostvarenju sezone.

Kao jedan od "bisera" sezone 2011./2012. KDZ-a Žagar je izdvojio nastup francuskoga "Orchestre des Champs-Elysees" koji je u posljednjih nekoliko godina rezidencijski orkestar "Theatra des Champs-Elysees" u Parizu i "Palais des Beaux-Arts" u Bruxellesu i nastupao je u gotovo svim glasovitim europskim koncertnim dvoranama. U Zagrebu će nastupiti 20. veljače 2012. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i pod ravnanjem maestra Phillipea Herreweghea izvesti djela Johannesa Brahmsa i Antonina Dvoraka.

Žagar je spomenuo i poklon koncerte dobitnika Nagrade Milka Trnina za najuspjelija godišnja ostvarenja u prethodnoj godini koji će biti održan 19. siječnja 2012. u dvorani Vatroslava Lisinskog te završni koncert 5. međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro na kojemu će se 5. veljače iduće godine u Lisinskome predstaviti najbolji mladi violončelisti po mišljenju ocjenjivačkoga suda toga natjecanja.

Iz bogata programa Žagar je izdvojio i koncert "L'Accademie Corale Stefano Tempia", prvoga glazbenog društva Piemonta i jedne od najstarijih vokalnih akademija u Italiji, koja će nastupiti u Lisinskome 27. studenoga ove godine, te u istoj dvorani 5. veljače iduće godine koncert poznatih glazbenika - hrvatske violončelistice svjetskoga glasa Monike Leskovar i glasovitog izraelskog pijanista Itamara Golana.

Ukazao je i na koncert ciklusa "Festival orgulje Heferer" koji će se u Lisinskome održati 5. prosinca ove godine te koncert Beogradskog gudačkog orkestra Dušan Skovran - jednoga je od najistaknutijih srbijanskih komornih ansambala koji je u više od četiri desetljeća zabilježio izrazite međunarodne uspjehe i predstavio se na brojnim koncertnim pozornicama Europe, Azije i Amerike, a 8. svibnja iduće godine nastupit će u Lisinskome se Zborom HRT-a.

Iscrpan program nove glazbene sezone HKD-a može se naći na njihovim internetskim stranicama na adresi www.kdz.hr.

(Hina) xipet ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙