FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

KUSONJE - Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i mimohodom istine od Spomen obilježja u Rakovu Potoku do kapelice Male Gospe u Kusonjama, nedaleko Pakraca, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bjelovara i Pakraca, rodbina i građani tih dvaju gradova danas na 20. godišnjicu pogibije dvadeset hrvatskih branitelja iz Bjelovara, prisjetili su se njihove žrtve. Počast je odana i trojici hrvatskih branitelja koji su prije 18 godina od podmetnute mine pobunjenih Srba smrtno stradali za vrijeme polaganja vijenaca na mjesto pogibije njihovih suboraca. Nakon što je otkrivena spomen ploča zahvale donatorima koji su pomogli u gradnji spomen područja i kapelice Male Gospe, vijence uz kapelicu, u ime vlade položila je predsjednica Jadranka Kosor, u ime Hrvatskog sabora vijenac je položio dopredsjednik Vladimir Šeks, a u ime predsjednika države vijenac je položio stožerni brigadir Vlado Šindler. Vijence su položili i predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata gradova Pakraca, Bjelovara, Požege i Lipika te županija Bjelovarsko-bilogorska i Požeško-slavonska. Nakon polaganja vijenaca predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor istaknula je da nikada ne smijemo zaboraviti hrvatske branitelje i njihovu žrtvu jer da njih nije bilo ne bi bilo ni hrvatske države, članice NATO saveza i Hrvatske koja uskoro postaje članicom Europske unije.

GOSPIĆ - Saborski zastupnik SDP-a Rajko Ostojić kazao je danas na konferenciji za novinare u Gospiću da nikada nije rekao kako bolnicu u Gospiću treba ukinuti, tvrdeći da svaki građanin ima pravo na istu vrstu zdravstvene zaštite. "Nikada to nisam rekao. Naprotiv kada SDP preuzme vlast, bolnicu u Gospiću ćemo oživjeti jer to je srce Hrvatske kao i bolnicu u Kninu gdje sam u ratu bio liječnik" kazao je Ostojić. Po njegovim riječima sada se u toj bolnici liječi svaki treći pacijent ili 30 posto pacijenata iz Ličko-senjske županije, a naš je plan da se iduće četri godine 50 posto pacijenata liječi u toj bolnici, a do 2020. godine i 70 posto. To ćemo postići ulaganjem u zdravstvene kadrove-medicinske sestre i liječnike, kazao je uz ostalo Rajko Ostojić. Sat vremena kasnije, ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović u prostorima Županijskog HDZ-a u Gospiću održao je konferenciju za novinare na kojoj su bili i gradonačelnici i načelnici općina s područja županije kako bi sa očitovali o izjavama Rajka Ostojića oko pružanja zdravstvenih usluga u gospićkoj bolnici. Milinović je kazao kako su "građani županije od Ostojića očekivali da im se ispriča nakon niza izjava da bolnicu u Gospiću treba ugasiti i da toj bolnici ne treba magnetska rezonanca, a umjesto isprike danas su dobili demagogiju i nove laži". "Zahvaljujući ulaganjima u opremu danas se u gospićkoj bolnici liječi 70 posto pacijenata iz Ličko-senjske županije, a čak 30 posto ih dolazi na liječenje iz drugih županija", tvrdi Milinović.

RAŠA - Predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutin Lesar danas je u Raši najavio samostalni izlazak stranke na izbore u osmoj izbornoj jedinici. Lesar je ondje upriličio performans s polaganjem kamena temeljca ispred bivše tvornice "Prvomajska" na kojem je pisalo "Republika Hrvatska, ministarstvo gospodarskog kraha i nezaposlenosti" te brojka 1906. "Naša država na izbore starta polaganjem kamena temeljca", poručio je Lesar dodavši kako je čak 1906 kamena temeljaca dosad položila HDZ-ova vlast, a koje, kako je rekao "sada iskapaju arheolozi". Ironično je poručio vladi Jadranke Kosor kako su pogriješili što izlaz iz krize nisu povjerili istarskim tartufarima. Objavu o samostalnom istupanju na izbore u 8.izbornoj jedinici objavili su u Raši, kazao je Lesar, jer laburisti nisu regionalna već nacionalna stranka. Rekao je da u Istri neće "ni kukurikati niti kukulekati", već će promovirati novi sustav vrijednosti.

GOSPIĆ - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 10. rujna na Udbini tijekom mise posvetit će oltar Crkve hrvatskih mučenika čime će veliki projekt izgradnje te crkve biti potpuno gotov. U povodu skore proslave Dana hrvatskih mučenika i posvete Crkve hrvatskih mučenika u Gospiću je danas održana konferencija za novinare na kojoj su uz gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića govorili vlč. Nikola Turkalj i ravnatelj biskupijskoga Caritasa Luka Blažević. Govoreći o danu kada će projekt Crkve hrvatskih mučenika posvetom crkve biti gotov, biskup Bogović je podsjetio na 8. lipanj 2003., kad je papa Ivan Pavao II. blagoslovio temeljni kamen na riječkoj Delti za Crkvu hrvatskih mučenika te na 9. rujna 2005., kad je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić blagoslovio radove na početku gradnje crkve. Vlč. Nikola Turkalj rekao je da će u oltaru, rad Stipe Vrandečića iz Pučišća, biti pohranjene moći bl. Alojzija Stepinca, te da se na proslavi očekuje oko trideset tisuća vjernika kojima će biti prvi put ponuđeni suveniri vezani uz Crkvu hrvatskih mučenika.

ZAGREB - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja zatražio je smjenu 34 školska koordinatora za državnu maturu zbog manjih propusta koji su se dogodili tijekom polaganja državne mature. Zatražili smo da 34 škole predlože imenovanja drugih školskih kordinatora zbog manjih propusta tijekom održavanja mature, a kako bi ubuduće posao bio obavljen bolje, izjavio je za Hinu ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka. Provedbu državne mature pratilo je 365 koordinatora i većina je, kako je rekao Sirovatka, dobro obavila svoj posao. Predložio je da koordinatore, s kojima Centar nije bio zadovoljan, zamijene njihovi dosadašnji zamjenici. Dok Nacionalni centar traži smjenu koordinatora, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zatražio je žurno razrješenje Gorana Sirovatke s dužnosti ravnatelja Nacionalnog centra te njegovih suradnika u projekt državne mature. Sirovatka nije želio komentirati taj zahtjev Sindikata koji razlog za to vidi u "mnogim propusti i lutanja u pripremi i provedbi državne mature u školskoj godini 2010./2011.".

ZAGREB - Protiv bivših čelnika zagrebačkog Radija 101 Darija Duspera i Tamare Pavlice zatražena je istraga zbog sumnja da počinili nezakonitosti teške oko 18 milijuna kuna, a i njihov nasljednik Drago Perić, koji je ukazivao na nepravilnosti stare uprave, osumnjičen je za štetu veću od pola milijuna kuna. Duspera i Pavlicu, koja je bila članica uprave, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, sumnjiči za stjecanje osobne koristi jer su od 2005. do 2009. službenim kreditnim karticama navodno plaćali vlastite račune i podizali gotovinu. Duspera se tereti da je na taj način potrošio više od 1,5 milijuna kuna, a Pavlica oko pola milijuna. Dusper i njegov nasljednik Perić osumnjičeni su, pak, za neplaćanje poreza i doprinosa na plaće. Za najveću štetu tužiteljstvo sumnjiči Duspera koji je plaćanjem dijela plaća preko studentskih ugovora državu uskratio za poreze na dohodak, prireze, posebne poreze te doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. U zahtjevu za pokretanjem istrage tužiteljstvo ističe da je na taj način radiju pribavio protupravnu korist od oko 15,8 milijuna kuna. Perić je, tvrdi tužiteljstvo, na isti način tijekom prošle godine napravio "protupravnu imovinsku korist" nešto manju od 80 tisuća kuna. Od studenog do prosinca 2009. te od siječnja do svibnja prošle godine Perić je, sumnja se, isplaćivao plaće s računa drugog trgovačkog društva čime je napravio štetu od još 450 tisuća kuna.

SLAVONSKI BROD - Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora između slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare i Božička Mohačeka, unuka Ivane Brlić Mažuranić danas je Grad Slavonski Brod postao vlasnik kuće u kojoj je živjela i stvarala slavna dječja spisateljica, a darovnim ugovorom i vlasnik pokretnina. Za kupnju kuće Grad Slavonski Brod u proračunu je izdvojio 345.000 eura. "Napokon smo riješili velik problem i našli zajednički jezik s gospodinom Mohačekom, kojem je također bilo u interesu da ova kuća pripadne nekome tko će se o njoj brinuti. Sad je na nama da prostor uredimo i iskoristimo sve prednosti koje pruža. Mi smo od danas i službeno vlasnici kuće", rekao je Duspara Kako je objasnio kupoprodajnim ugovorom obuhvaćena je sva pokretna i nepokretna imovina koja se nalazila na popisu što ga je načinio konzervatorski zavod, a nasljednici Ivane Brlić Mažuranić gradu su darivali još dvjestotinjak pokretnih predmeta vezanih uz kuću Brlićevih koja se nalazi na središnjem gradskom trgu.

SPLIT - Vodstva braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici navijača Hajduka i Dinama koji su sudjelovali u Domovinskom ratu na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare pozvali navijače ali i čelnike dvaju klubova na smirivanje napetosti uoči subotnje utakmice dviju momčadi na Poljudu jer bi se, kako su upozorili, u protivnom mogla dogoditi tragedija. "Naša je obveza upozoravati na negativne pojave u društvu koje bi mogle dovesti do materijalnih šteta ili, ne daj Bože, do stradavanja ljudi. Zar nama u Hrvatskoj treba nekakav hrvatski Haysel", istaknuo je predsjednik Zbora udruga veterana gardijskih brigada RH umirovljeni komodor Ivica Tolić, aludirajući na huligansko ponašanje navijača na stadionu Haysel u Bruxellesu uoči utakmice finala Lige europskih prvaka između Juventusa i Liverpoola 29. svibnja 1985. godine kada je smrtno stradalo 39 osoba. Po Tolićevim riječima, nepovoljno ozračje među navijačima Hajduka i Dinama stvara se podjelama u našem društvu na "sjever" i "jug" . Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević je izjavio kako odgovornost za nepovoljno stanje u navijačkim skupinama u Hrvatskoj svojom nebrigom snose i Ministarstvo obrazovanja i športa, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) te Hrvatski nogometni savez (HNS).

(Hina) xtdel ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙