FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić izrazio je danas zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom ocijenivši je jednom od najuspješnijih u posljednjih nekoliko godina. U prilog tomu istaknuo je kako Istarska županija ove godine bilježi povećanje broja turista od sedam posto, kako u dolascima tako i u noćenjima premda, kako je rekao, "financijski aspekt je vjerojatno nešto niži, jer je opći dojam da je vanpansionska potrošnja bila nešto slabija". "Činjenica da je realizirano 1,1 milijun noćenja više nego lani, potvrđuje i to da je ukupna potrošnja bila također veća nego lani", kazao je Jakovčić na konferenciji za novinare. Dodao je kako se ovaj pozitivan trend odrazio i u prometu pulske Zračne luke koja je također zabilježila osam posto više putnika nego lani. Jakovčić je danas najavio odlazak u SAD na razgovor s potencijalnim mogućim ulagačima za projekt "Brijuni rivijera", koji su već bili u Istri i tako se uvjerili u mogućnost ulaganja. "Raspisivanje međunarodnog natječaja za Brijuni rivijeru, koje će uslijediti 15. rujna i trajati do 15. siječnja iduće godine, u gospodarskom je smislu najbolja vijest koja se ovog ljeta dogodila u Istri", ustvrdio je Jakovčić. Dodao je kako i to potvrđuje da "političke opcije nisu bitne, već je od iznimnog značaja otvaranje novih radnih mjesta te izgradnja rivijere koja može razriješiti nezaposlenost u južnoj Istri".

DUBROVNIK - Predsjednica HSLS-a grada Splita Ljiljana Vidučić i predsjednik dubrovačko-neretvanskoga Županijskog vijeća te stranke Vicko Ivančević rekli su danas na konferenciji za novinare u Dubrovniku da je prijedlog o rješavanju prometa prema Dubrovniku koji je nedavno iznio SDP prvi predložio HSLS. Kako je rekla predsjednica splitskoga HSLS-a Ljiljana Vidučić, ta je stranka još u kolovozu predložila da se Pelješac, dok se ne izgradi pelješki most, s kopnom poveže trajektima, što je proteklog tjedna u priopćenju za javnost kao svoj prijedlog iznio SDP Dubrovačko-neretvanske županije. Upravo je HSLS, dodala je Vidučić, predložio da "do momenta gradnje i puštanja u promet pelješkog mosta" do iduće turističe sezone treba završiti pristupne ceste i privremena trajektna pristaništa te ugovoriti izgradnju dvaju trajekata koji bi Pelješac s kopnom povezivali 24 sata na dan. Predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a Vicko Ivančević rekao da se pelješki most mora graditi te da nisu u pravu oni koji tvrde kako se njegova gradnja ne isplati.

ZAGREB - Predsjednik HSP-a Daniel Srb danas je prozvao vladu zbog trošenja novca poreznih obveznika na reklamiranje ulaska Hrvatske u EU, izrazivši uvjerenje kako se iza tih troškova krije namjera da se s tim novcem pokrije financiranje predizborne promidžbe, odnosno spotova koji će u predizbornoj kampanji biti stranačkog karaktera. Srb se na konferenciji za novinare osvrnuo na najnoviju anketu Europske komisije prema kojoj 87 posto hrvatskih državljana nije primjereno informirano o tome što obuhvaća pregovarački proces, što je Hrvatska ispregovarala i koje je obveze prihvatila kako bi zaključila pregovore o pristupanju EU-u. Upravo bi te činjenice trebale biti jedan od parametara prema kojem bi se birači trebali odlučiti kome dati povjerenje na predstojećim izborima, mišljenja je Srb. Osvrćući se na nedavno objavljen datum potpisivanja ugovora o pristupanju, a koji je nakon parlamentarnih izbora, Srb je upozorio kako do parlamentarnih izbora hrvatska javnost uopće neće znati koji su rezultati pregovora hrvatske vlade s Europskom komisijom.

ZAGREB - Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta danas je osudio nedavnu devastaciju novoga spomenika "Oluja 95" u središtu Knina, ističući da takav čin uz ispisivanje nacionalističkih grafita, među kojima su i oni koji veličaju optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića, ne pridonosi normalizaciji odnosa i izgradnji održivog mira. Documenta u priopćenju izražava osudu i žaljenje nad postupcima nepoznatih počinitelja koji su u noći s nedjelje na ponedjeljak oštetili novi spomenik koji je u središtu Knina otkriven 4. kolovoza, uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja". Napominje da su na spomeniku, inače spomen-obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, osvanuli grafiti uvredljivog i nacionalističkog sadržaja, a uništeno i nekoliko svjetiljki koje simboliziraju svijeće za poginule. "Ovim putem izražavamo osudu i žaljenje nad postupcima nepromišljenih pojedinaca i to na mjestu koje simbolizira patnju velikog broja žrtava i stradalnika tijekom Domovinskog rata. Ovakve provokacije, poput ispisivanja grafita koji veličaju Ratka Mladića, optuženog za najteža djela kršenja međunarodnog humanitarnog prava – genocida i zločine protiv čovječnosti - zasigurno ne pridonosi normalizaciji odnosa, pomirenju, suživotu i izgradnji održivog mira", navode u Documenti.

ZAGREB - U Oborovu u Općini Rugvica i u Gornjem Varošu u općini Stara Gradiška danas su potpisani Ugovori o nastavku projekta "Zaštita bijele rode u Zagrebačkoj županiji" i "Zaštita bijele rode u Brodsko-posavskoj županiji" kojima se osigurava naknada od 700 kuna vlasnicima objekata s gnijezdom bijele rode, a radi očuvanja te ptice i ruralnih prostora, odnosno smanjivanja mogućnosti uklanjanja rodinih gnijezda s objekata i za pomoć pri sanaciji. Ugovor o nastavku projekta zaštite bijele rode u Zagrebačkoj županiji potpisali su direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Zlatko Ivaniš i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije Martina Glasnović Horvat, a ugovor o nastavku projekta zaštite bijele rode u Brodsko-posavskoj županiji, uz Ivaniša, potpisao je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije Mario Pavičić.

ZAGREB - Početkom idućeg tjedna na snagu će stupiti novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, koji propisuje specijalističko usavršavanje doktora medicine u 45 specijalizacija te u potpunosti odgovara organizaciji usavršavanja doktora medicine u državama članicama EU, priopćilo je danas Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (MZSS). U izradi pravilnika sudjelovalo je više od 600 stručnjaka iz svih područja medicine. Njime se u hrvatski zdravstveni sustav uvode specijalizacije koje, uz sadržaj i trajanje, imaju definirane sve postupke i procedure koje specijalizant mora obaviti. Uvodi se detaljno praćenje napretka specijalizanta a naglasak je stavljen, kako se navodi, na stjecanje kompetencija, ishode učenja, odgovornost glavnog mentora, mentora te samog specijalizanta. U nizu novina, pravilnik uvodi i poslijediplomski specijalistički studij za sve specijalizacije te ujednačeno nazivlje koje doktori medicine stječu polaganjem specijalističkog ispita. Također se predviđa zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme u zdravstvenoj ustanovi čiji je osnivač Republika Hrvatska, županija ili grad uz ugovoreni probni rad u trajanju od šest mjeseci,

ZAGREB - Novouređeni besplatni parking unutar kompleksa Paromlin s 550 parkirnih mjesta otvorio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekavši kako je namijenjen svima koji vozilima dolaze u grad kako ne bi stvarali gužvu u centru. Parkiralište je uređeno za nepuna dva mjeseca, rekao je Bandić napominjući da se radilo o "operaciji Blitzkrieg". Parkiranje će biti besplatno, a osmislit će se način da se onemogući zloporaba onima koji bi tu ostavljali vozila neprekidno po nekoliko dana i onemogućavali i druge da se njime koriste. Upitan je li to predizborni poklon građanima Bandić je odgovorio kako već 12. godinu radi svaki dan isto i da ne zna što je predizborno, nego samo što je radno. Predloženo je da se parkiranje u kompleksu Paromlin ograniči na 12 sati dnevno, odnosno noću, a one koji to prekorače komunalni redari će upozoravati da to ne čine, jer, kako je rekao Bandić, ljudi kada je nešto besplatno to zlorabe. Od svojih suradnika zatražio je i da se u roku od deset dana na razdjelnim plohama parkirališta posije trava, a kasnije posadi i drveće. Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić kazao je kako je za uređenje parkirališta utrošeno oko 4,5 milijuna kuna, od čega najveći dio za odvoz građevinskog otpada.

ZAGREB - Na suđenju bivšem direktoru Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorinu Kobaku kojega se tereti da je s još troje optuženih preko tvrtke "Agit" iz HŽ-a izvukao više od 3,7 milijuna eura danas je dovršen dokazni postupak, a završni govori USKOK-a i obrane trebali bi početi 20. rujna. Nakon završnih riječi sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević objavit će datum izricanja presude u najvećoj aferi u nacionalnoj željezničkoj kompaniji. Uz prvooptuženog Kobaka, za izvlačenje novca iz HŽ-a optuženi su bivša direktorica HŽ-ove sestrinske tvrtke "Agit" Biserka Robić, njen suradnik Andrija Sarić te bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević. Osim za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, USKOK je pred kraj dokaznog postupka izmijenio optužnicu pa Kobaka i ostale tereti i za sastavljanje lažnih faktura temeljem kojih su od 2003. do 2008. na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH prebacili ukupno 3,7 milijuna eura. Čak 3,2 milijuna eura navodno su zadržali za sebe. Iako su Kobak i Biserka Robić u više navrata odbacili sve što im se stavlja na teret, USKOK-ove optužbe priznao je trećeoptuženi Sarić koji je u svojoj obrani kazao da je sudjelovao u izvlačenju novca i da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune. Optužbe o nezakonito poslovanju preko off shore kompanija na sudu je, među ostalima, potvrdio i Kobakov nasljednik na čelu HŽ-a Zlatko Rogožar.

KOPRIVNICA - Na Općinskome sudu u Koprivnici počelo je suđenje ravnatelju Pučkog učilišta u Đurđevcu Draženu Karlovčanu i 18 optuženika koji se terete za namještanje ispita. Karlovčana se tereti da se kao ravnatelj Pučkog učilišta u Đurđevcu s optuženim predavačima te ostalim optuženim djelatnicima tog učilišta dogovarao i naplaćivao ispite na kojima se kandidati nisu niti pojavili. Na današnjoj raspravi optuženi su se očitovali o krivnji. Dvoje predavača i tajnica priznali su krivnju te je tužiteljica za njih zatražila manju uvjetnu kaznu, a drugookrivljena tajnica Marina Plantak je priznala krivnju kazavši kako je sve činila zbog prisile i bojazni od gubitka posla. "Direktor me maltretirao, psihički sam uništena, a moram kazati da sam radila šest mjeseci svaki dan, bez ijednog dana odmora. Kada sam rodila, već nakon mjesec dana zvao me da se vratim na posao", rekla je Plantak i dodala da je i dalje podvrgnuta prijetnjama i maltretiranju. Ostali su izjavili da se ne osjećaju krivima. Dio profesora koji su dali iskaz rekli su da su na prijavnicama napisali osnovne podatke, poput pitanja koja su trebala biti postavljena na ispitima, te da je, bez njihova znanja, kandidatima koji nisu pristupili ispitu poslije netko upisao ocjene. Neki su govorili kako nisu provjeravali identitet ispitanika vjerujući da je pred njima osoba čije je ime i prezime bilo na prijavnici za ispit.

KARLOVAC - Teške ozljede zadobio je jutros 13-godišnji dječak kada ga je udarila guma otpala s kamionskog kotača dok je uz cestu čekao autobus, doznaje se u karlovačkoj policiji. Dječak je teško ozlijeđen, no nije u životnoj opasnosti. Nesreća se dogodila oko 7 sati dok je 13-godišnji učenik na državnoj cesti D 1 u Tušiloviću čekao autobus na autobusnoj stanici. Pored stanice je prošao kamion s prikolicom, BiH registracijskih oznaka, s čijeg kotača je otpala guma i udarila u dječaka koji je vozilom Hitne pomoći prevezn u bolnicu. Uzrok odvajanja gume od kotača još nije utvrđen, kao ni moguća odgovornost 25-godišnjeg vozača hrvatskog državljana, kažu u policiji. Mediji javljaju da je na autobusnoj stanici bilo više školaraca, da se vozač kamiona vratio na mjesto događaja čim je primijetio da je ostao bez dijela gume i da je dječaku ozljeđeno koljeno.

ZAGREB - U Zagrebu će se i ove godine održati dvanaesta po redu humanitarna akcija Terry Fox Run, čija je svrha podizanje svijesti građana i prikupljanje donacija za istraživanja raka, a središnji događaj utrka "Maraton nade" na Jarunu bit će 18. rujna u organizaciji kanadskog veleposlanstva, Hrvatske lige protiv raka i drugih, najavljeno je na današnjoj konferencjii za novinare. U utrci, koja će se trčati oko jarunskog jezera od 14 do 16 sati, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani - trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili hodanjem, a novčani prilog od tri, odnosno četiri kune (+PDV) moći će se donirati i na humanitarni telefon 060 800 400. Novac će biti darovan Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj za kupnju dva neinvazivna monitora za prepoznavanje boli u djece te Institutu Ruđer Bošković za kupnju kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima. Tradicionalna prodaja majica održat će se tjedan dana ranije, u subotu 10. rujna od 11 do 14 sati u Bogovićevoj ulici, a svoj dolazak najavile su brojne osobe iz javnog života. Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Edwin Loughlin naglasio je da su u proteklih 11 godina u akciji prikupljena četiri milijuna kuna za istraživanja raka u Hrvatskoj.

KRIŽEVCI - Bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak predvodio je danas u Križevcima pred nekoliko tisuća vjernika misno slavlje prigodom blagdana svetog Marka Križevčanina, nebeskog zaštitnika grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Biskup Huzjak podsjetio je na svećenički put i mučeništvo Marka Križevčanina koji je jasno rekao svojim progoniteljima da ostaje vjeran Bogu, Crkvi i Svetom ocu bez obzira što su mu nuđena svjetovna bogatstva ukoliko se odrekne vjere. U propovijedi biskup je govorio o agresivnosti s kojom se susrećemo, od agresije velikog kapitala koji nastoji ostvariti dobit pod svaku cijenu ne poštujući čovjeka, do agresije politike koja nas često obasiplje onime što nismo i što nećemo. Osvrnuo se i na svakodnevnu agresiju naših i svjetskih medija, svijeta zabave, društvenih mreža i računalnih igara te pošasti droge među mladima. „Moramo živjeti istinski predano i po savjesti na dobrobit bližnjega jer se agresivnost jedino može izliječiti božjom snagom i ljubavlju“, poručio je, među ostalim, biskup Huzjak.

ZAGREB - Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je u 12.39 sati dojavu od šibenskog županijskog vatrogasnog operativnog centra o požaru otvorenog prostora na području između Mratova i Oklaja. Požarom su zahvaćena dva hektara trave i niskog raslinja koji se nalaze na djelomično miniranom području. U gašenju sudjeluju JVP Drniš te DVD-i Drniš i Promina s ukupno 13 vatrogasaca i četiri vozila. Pomoć iz zraka im pružaju dva Canadaira. Gašenje je u tijeku, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

ZAGREB - Od 15. do 25. rujna na Bundeku će se održati 4. Rujanfest čiji organizatori najavljuju tradicionalno raznovrsni program i zabavu za sve, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je pozvao sve sugrađane i goste grada da upravo na Bundeku zajedno dočekaju jesen. "Drago mi je i veselim se što ćemo jesen dočekati na Bundeku, najljepšem parku u Zagrebu, kada se od 15. do 25. rujna održava Rujanfest. Ovdje ćemo biti 10-ak dana, četvrti put za redom", kazao je Bandić na konferenciji za novinare na Bundeku gdje je prije nekoliko godina osobno sadio stabla kestena. "Zamislite kako će tek lijepo biti za 35 godina", dodao je te pozvao Zagrepčane da dođu u što većem broju i izrazio nadu da će ondje, 15. rujna, slaviti i pobjedu Dinama nad madridskim Realom. Tijekom desetak dana na Rujanfestu, koji se održava pod motom "Zabava za sve", nastupit će pop, rock i techno glazbenici te tamburaši. Na glavnoj pozornici nastupit će Colonia, Neno Belan, Marjan Ban i Diktatori, Jasmin Stavros, Zvonko Bogdan, Željko Joksimović, Neda Ukraden, Crvena jabuka, Jole, Slavonske lole, Dražen Zečić i Maja Šuput. Generalni pokrovitelj je Zagrebačka pivovara, a manifestaciju logistički i financijski podupire Grad Zagreb.

ZAGREB - Izložba francuskog produkt dizajna, koja će okupiti više od 39 ostvarenja vezanih uz međunarodnu dizajnersku nagradu "Observeur du Design" francuske agencije za promidžbu industrijskog stvaralaštva APCI, otvorit će se 14. rujna u Gliptoteci HAZU-a, izvijestio je danas Francuski institut u Zagrebu, koji organizira izložbu u suradnji s Gliptotekom HAZU. Izložit će se djela koja su ove godine osvojila tu uglednu nagradu ili su konkurirala za nju i nisu nagrađena, no zbog svoje kvalitete izabrana su kao ponajbolji primjeri francuskog industrijskog dizajna. U Gliptoteci će se predstaviti inovativna i originalna ostvarenja proizašla iz svih područja aktivnosti, od dizajnerskog posuđa, stolova, elektroničke opreme, unutarnjeg uređenja do rasvjetnih tijela, tekstila, ambalaže i sporta. O važnosti dizajna u suvremenom stvaralaštvu svjedočit će, među ostalim, pregrade od papira umjetnice Sophie Chenel, osjetljiva boja Nicolasa Triboulota koja na dodir pretvara zidove u prekidač, svjetiljka za djecu Zenso Philippea Ulysse-Laia i Chillbox koji je osmislio Sebastien Servaire (Studio R’Pure) za Moet & Chandon. Smatrajući dizajn strateškim ulogom, nekoliko francuskih tvrtki u Hrvatskoj pridružilo se izložbi, Peugeot će predstaviti tri koncepta sportskog električnog automobila, kao što je Peugeot EX1 iz 2010., a Steelcase novi interaktivni stol "Media: scape".

ZAGREB - Gradsko kazalište Trešnja u predstojećoj sezoni priprema četiri premijere, a sezonu otvara 1. listopada predstava "Šeherezada" u režiji Saše Božića i Ksenije Zec te u koprodukciji sa Studijem za suvremeni ples. Nakon "Šeherezade", Trešnji u goste stiže jedna od najpoznatijih redateljica ovog dijela Europe Anja Suša, direktorica beogradskog kazališta za djecu i mlade "Duško Radović", i to s predstavom "Rent a friend" realiziranoj prema tekstu izabranom na natječaju za mlade autore, izvijestilo je danas Gradsko kazalište Trešnja. Predstava "Rent a friend" prvi će put otvoriti problematiku Facebooka, čime Trešnja još više otvara svoja vrata mladima i pitanjima adolescentske dobi kroz direktno uključivanje teenagera u sam proces nastajanja predstave te u mnogobrojne popratne programe poput tribina i otvorenih razgovora. Za drugi dio sezone kazalište priprema dva velika projekta - predstavu "Regoč" u režiji Dore Ruždjak Podolski i mjuzikl "Knjiga o džungli" koji će režirati Trešnjin ravnatelj Saša Anočić, što će biti ujedno i njegova prva režija otkad vodi to kazalište.

ZAGREB - Monografska izložba jednoga od najvažnijih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća Ante Kaštelančića, koja se otvara sutra u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, predstavlja umjetnikova nezaobilazna antologijska djela, ali i neka koja desetljećima nisu izlagana, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare. Riječ je o slikaru čiji je opus nedovoljno poznat hrvatskoj javnosti, zbog čega se Paviljon i uključio u ovaj projekt, rekao je ravnatelj Umjetničkog paviljona predstavljajući izložbu. "Izložba nudi konzistentan i kompletan opus ovog umjetnika koji je obilježio hrvatsku umjetnost i hrvatsku modernu umjetnost druge polovice 20. stoljeća, kako bi ga se predstavilo široj kulturnoj i društvenoj javnosti", kazao je Vuković te dodao kako vjeruje da će izložba predstaviti Kaštelančića u punom svjetlu. Na izložbi, kojom Umjetnički paviljon 8. rujna otvara ovogodišnju jesensku izložbenu sezonu, zastupljeno je 101 Kaštelančićevo djelo. Uz dvadesetak djela iz obiteljske zbirke Kaštelančić u Zagrebu i Podstrani, izloženi su umjetnikovi radovi u vlasništvu Moderne galerije u Zagrebu, Zavičajnog muzeja grada Rovinja, Muzeja moderne umjetnosti u Rijeci, Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar, Gradskog muzeja Šibenik, Muzeja grada Splita, Galerije umjetnina u Splitu i brojnih drugih.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙