FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U mađarskom Santovu otvoren hrvatski učenički dom i vrtić

Autor: dber
ZAGREB/SANTOVO, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Novi hrvatski učenički dom i vrtić otvoreni su danas u mađarskom gradu Santovu gdje su prigodnoj svečanosti nazočili zamjenik predsjednika mađarske vlade Tibor Navracsics, hrvatski ministri znanosti, obrazovanja i športa te pravosuđa Radovan Fuchs i Dražen Bošnjaković kao i predsjednik Hrvatske državne samouprave Mišo Hepp.

"Zajednički projekt hrvatske i mađarske Vlade - izgradnja novog učeničkog doma i hrvatskog vrtića u Santovu je završena i počinje novo poglavlje u povijesti te ustanove, ali i hrvatskog školstva u Mađarskoj", kazao je ministar Fuchs.

Tim je činom, ocijenio je, "stvorena i osnova za daljnji razvoj temeljne odgojno obrazovne ustanove što će u mnogome pridonijeti revitalizaciji Hrvata na ovim prostorima".

"Uvjeren sam da će novi učenički dom i vrtić dati zamašnjak djelovanju u obrazovnom području te kako će nastaviti djelovati na dobrobit hrvatske nacionalna manjine u Mađarskoj, zajednice koja ima bogato kulturno i povijesno nasljeđe", rekao je ministar Fuchs.

Naglasio je snažnu podršku ministarstva projektima vezanim uz razvoj i unaprjeđenje obrazovanja na materinskom jeziku Hrvata u Mađarskoj.

Novi suvremeni vrtić može primiti 60-ak mališana, a novi učenički dom za 80-ak školaraca. Uz učenički dom i vrtić, u Santovu djeluje i hrvatska škola - temeljna škola svih Hrvata i pripadnika drugih nacionalnosti koji su zainteresirani za bolje upoznavanje hrvatskog jezika i kulture u Bačkoj.

Glavni cilj škole, vrtića i učeničkog doma su, uz predaju suvremenog općeobrazovnog sadržaja, očuvanje, njegovanje i širenje hrvatske kulturne baštine, jezika i nacionalnog identiteta, očuvanje tradicija, te bolje povezivanje mađarskog i hrvatskog naroda i kulture.

(Hina) pp/xbdj ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙