FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sorensen od 1. rujna posebni predstavnik EU u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. rujna 2011.(Hina) - Danski diplomat Peter Sorensen od četvrtka je formalno preuzeo dužnost novog posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na internetskoj stranici njegova ureda u Sarajevu (EUSR).

Sorensen će u Sarajevo doputovati u nedjelju, a idućeg tjedna trebala bi biti obavljena primopredaja dužnosti između njega i Valentina Inzka, koji je uz dužnost visokog predstavnika za BiH do sada obnašao i dužnost posebnog predstavnika EU.

Inzko će pak nastaviti obnašati dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, a na raspolaganju će mu ostati i široke ovlasti koje uključuju mogućnost smjene izabranih dužnosnika i nametanja odluka i zakona.

Sorensen u BiH također dolazi s posebnim ovlastima sankcioniranja političara koji ometaju reformske procese, što podrazumijeva i mogućnost izricanja zabrane putovanja u zemlje-članice EU kao i zamrzavanja imovine.

Takve mjere EU je već primjenjivala u slučajevima popust bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegovih suradnika.

Sorensena, koji će biti i na čelu delegacije Europske komisije u BiH, na dužnost posebnog predstavnika EU u srpnju je imenovala visoka predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Četrdesetčetverogodišnji danski diplomat, koji bi u BiH trebao ostati iduće četiri godine, slovi kao dobar poznavatelj stanja u Bosni i Hercegovini i njezinu susjedstvu.

U Sarajevo dolazi s pozicije šefa delegacije EU u Makedoniji, bio je visokim dužnosnikom misije Ujedinjenih naroda na Kosovu te voditelj političkog odjela misije OESS-a u Hrvatskoj.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙