FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasmussen sazvao parlamentarne izbore za 15. rujna

Autor: mhaj
KOPENHAGEN , 26. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Danski premijer Lars Lokke Rasmussen sazvao je u petak parlamentarne izbore za 15. rujna, te će se sada moći početi pripremati za kampanju čiji će fokus biti oživljavanje i reforma recesijom pogođene ekonomije.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da bi se Rasmussen mogao suočiti s prilično snažnom oporbom koju vode socijaldemokrati, a koja se nada da će nakon desetogodišnje pauze ponovno doći na vlast.

Parlamentarni izbori isprva su trebali biti održani polovinom studenoga, no vođa Liberalne stranke, Rasmussen, iskoristio je svoje pravo da odredi raniji datum održavanja izbora.

"Liberalna stranka i Konzervativna stranka spremaju se za nove mandate koji bi omogućili sigurnost i održavanje zdravih javnih financija u svijetu obilježenom dužničkim krizama", rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare. Također je kazao kako je odlučio da se izbori održe u rujnu kako bi parlament mogao odmah prionuti poslu i početi raditi na zakonima o ekonomskim reformama na početku nove parlamentarne godine u listopadu.

"Usred svjetske dužničke krize, Danci imaju izbor: nekontrolirani dug ili stalno blagostanje", kazao je Rasmussen.

Zadnja istraživanja javnog mišljenja provedena u petak pokazuju da bi tzv. "Crveni blok" mogao osvojiti 96 mjesta u parlamentu, a Rasmussenov "Plavi blok" 79 mjesta.

Po rezultatima četiriju nedavno provedenih istraživanja "Crveni blok" bi mogao dobiti 52,4 posto glasova u odnosu na 47,1 posto koliko bi mogao osvojiti "Plavi blok".

(Hina) xmh ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙