FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Orbiter NASA-e snimio tragove misija Apolla na Mjesecu

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 7. rujna 2011.(Hina) - Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografije najviše rezolucije koje su ikada snimljene na tri lokacije slijetanja na Mjesec, koje pokazuju izvanredne detalje lunarnog istraživanja Apolla 12, 14 i 17.

Uz razlučivost od samo 25 centimetara po pikselu, slike pokazuju tragove astronauta u mjesečevoj prašini, tragove lunarnog rovera i samo vozilo, te ostatke raznih eksperimenata koji su rađeni na površini Mjeseca, objavio je u srijedu The Washington Post.

Fotografije koje je snimio NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter toliko su detaljne da je znanstvenik koji ih je provjeravao uspio pronaći dvije naprtnjače koje su bacila posljednja dva astronauta koja su hodala po Mjesecu, Eugene Cernan i Harrison Schmitt, u prosincu 1972. prije nego što su napustili Mjesec tijekom misije Apolla 17.

"One su bačene na površinu i još uvijek leže tamo", rekao je Mark Robinson, glavni istraživač kamera Lunar Reconnaissance Orbitera, govoreći o dva "prijenosna sustava za održavanje života" koji se pojavljuju kao svijetle točke u blizini mjesta slijetanja misije.

"Prilično je nevjerojatno da možemo razlučiti sve to puno bolje nego što smo mogli s našim prethodnim slikama", dodao je tijekom telekonferencije NASA-e.

Snimke lokacije slijetanja modula Apolla 17 pokazuju tragove koji su ostali iza lunarnog rovera kojim su se vozili astronauti Cernan i Schmitt.

Robinson je kazao da se s vrlo jakim povećanjem mogu uočiti i sjedala te kotači rovera. Astronauti s prethodne misije, Apolla 12, nisu imali rover, pa su ostavili tragove na nekih 1.300 metara, zapadno od modula gdje su istraživali dva kratera. Njihove stope pokazuju i da su išli na istok do NASA-ine letjelice Surveyor 3, koja je stigla na mjesec 1967. kako bi ispitala mjesta za slijetanje. Astronauti su pokupili dio opreme Surveyora 3 prije povratka do modula.

Robinson je rekao da je tražio američke zastave koje su postavili astronauti, ali ih nije našao osim nekih tragova u prašini. Snažno ultraljubičasto zračenje i ekstremne vrućine i hladnoće ciklusa lunarnih dana i noći vjerojatno su uništili najlon zastave, kazao je.

Robinson je dodao da snimke imaju znanstvenu vrijednost, te da ih je Lunar Reconnaissance Orbiter snimio s visine od 22 kilometra.

Ta Mjesečeva sonda lansirana je 2009. kako bi istražila moguće lokacije za slijetanje NASA-ina programa Constellation, koji je bivši predsjednik SAD-a George W. Bush pokrenuo radi povratka Amerikanaca na Mjesec. Godine 2010., predsjednik Barack Obama ugasio je program Constellation zbog zastarjelosti i štednje, a NASA trenutno nema planova za povratak na Mjesec.

(Hina) xdh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙